Word 2007 ll

Bu işlemleri öğrendikten sonra yapmamız gereken veya tanımamız gereken ilk araç çubuğuna gelelim:


            
            Pano adı verilen ilk araç çubuğumuzda fazla kullanacağımız araç çubuğu yoktur, olanlar ise sırasıyla:

            1-Kes             :Seçilen veriyi keserek hafızaya alma işlemini gerçekleştirir
       2-Yapıştır      :Es veya kopyala komutları ile belleğe alınan veriyi istenilen yere yapıştırır. Yapıştırma işlemi için sadece yapıştırılmak istenen yere gidip mausumuzla tıklayıp seçili hale getiririz. Ardından 2 rakamı ile gösterilen yapıştır komutunu tıklarız. Seçilen veri istenilen yere yapışmış olur.
           3-Kopyala    :Seçilen nesneyi kopyalamak üzere hafızaya alır.
       4-Biçim Boyacısı: Boyama işlemini gerçekleştirir, tıpkı bir fırça ile boyar gibi imleç boyama işlemi yapar.
            Giriş Menüsünde kullanacağımız ikinci panel de “Yazı Tip “ panelidir. Hani ilk baştan ne demiştik Word aynı Word sadece menülerin yerini araç çubukları almış işte aşağıdaki ikinci araç çubukları panelimiz. Şimdide buradaki komutları tanıyalım:



1-Kalın          :Yazılan satırı kalın yapar. Kalınlaştırmak istediğimizi veriyi seçelim. K harfi üzerine mausumuzun sol kulakçığı ile tıklayalım. Seçilen metin kalın olmuştur
2-İtalik           :Yazılan satırı İtalik yapar. Yukarıdaki işlemin aynı.
3-Altı Çizili    :Seçilen satırı altı çizili yapar.
          4-Yazı tipi     :İstediğimiz yazı tipini dosyamızda kullanmamız için seçmemizi sağlar. Ayrıca seçili metnin yazıtipini değiştirmek için istediğimiz yazı tipini seçer tıklarız. Seçili alana seçimimiz uygulanır.
5-Üstü Çizili :Seçilen satırı üstü çizili yapar.
6-Alt Simge  :Seçilen metni alta yazar hani suyun formülündeki H2O da 2 nin alta yazılması gibi. İşlem için Önce H2O yazalım ardından “2” sayısını seçili hale getirelim komutun üzerine tıklayalım H2O görünüm olarak H2O şeklini alacaktır.
7-Üst simge : Seçilen metni üste yazar hani X2 formülündeki X de 2 nin üste olması gibi. Yukarıdaki işlemin aynı metni yazalım ardından X2 nin “2” sini seçili hale getirip komutu tıklayalım X2 görünümü X2 halini alacaktır.
          8-Yazı tipi boyutu   :İstediğimiz büyüklükte yazı tipini ayarlamamızı sağlar. İşlem için ya seçimi yapar yazmaya başlarız veya yazar, yazılı metni seçer komutu tıklarız. Her iki işlemde bizi aynı sonuca ulaştırır.
9-Büyük küçük harf değiştir: Seçilen metni büyük küçük olarak değiştirmemizi sağlar. Seçtiğimiz metni istediğimiz şekler döndürürüz. Hangi seçimi istiyorsak seçip komutu tıklayalım. Daha önce öğrendiğimizden farkı yok.



10-Yazı tipini büyüt           :Seçilen yazı tipini büyütür.
11-Metin vurgu rengi: Hani okuduğumuz yazıda bize göre önemli olan bölümleri renkli kalemle çizeriz ya burada yapılan işlemde aynı işlemi yapar. Yapmamız gereken sadece işaretlenecek bölümü seçip komutu tıklamaktır.
13-Yazı tipi rengi    :Seçilen yazının rengini istediğimiz şekilde değiştirmemizi sağlar. Burada yapılacak her türlü etkinlikte önce işlem yapılacak metni seçmek ardından da komutu tıklamak gerekir.

12-Yazı tipini küçült          : Seçilen yazı tipini küçültür.

14-Biçimlendirmeyi temizle: Yazımızı yazdık. Sonra da onu renklendirdik. Pişman olduk bu rengi silmek istiyoruz. İşte bu işlemi gerçekleştirir.

Sağ alt köşede aşağı doğru bir ok işareti var onu da tıklayınca karşımıza “Yazı Tipi” penceresi açılacaktır. Yukarıda anlattığımız ayarları ve ilave olarak daha başka ayarları bu pencereden de yapabiliriz.

            Şimdi de “Giriş/Paragraf” panelini açalım ve oradaki araç çubuklarını tanıyalım.

1-Sola Hizala           :Seçilen metni sayfanın soluna hizalar.
2-Ortala                     :Seçilen metni sayfa ortasına hizalar.
3-Sağa Hizala          :Seçilen metni sayfada sağ taraftan hizalar.
4-İki yana yasla      :Seçilen metni sayfanın iki yanından hizalayarak metne daha şık bir görünüm kazandırır.
5-Satır aralığı           :Seçilen metnin satırları arasındaki boşluğu ayarlar.



6-Gölgelendirme    :Seçilen metin satırını istenilen renge boyamamızı sağlar.  Önce renklendirmek istediğimiz metni seçelim ardından komut üzerine gidip mausumuzla tıklayalım açılan renk penceresinden istediğimiz rengi seçelim metnimiz bu renge dönüşecektir.

7-Kenarlık ve Gölgelendirme     :Seçilen metne kenarlık eklememizi ve kenarlığı biçimlendirmemizi sağlar. Kenarlık eklemek istediğimiz alanı seçelim istediğimiz kenarlık seçeneğini tıklayalım metin kenarlıkları oluşacaktır.

8-Madde işaretleri                         :Seçilen metne Madde işaretleri koymamızı sağlar.




Resimde görülen örnekte olduğu gibi metni seçelim komutu tıklayalım seçilen alana madde imleri eklenmiş olacaktır.

9-Numaralandırma                        :Seçilen metne satır numarası eklememizi sağlar. Daima ekleme işlemi için önce ekleme yapmak istediğimiz metni seçelim ardından komutu tıklayalım. Seçim yapmadan tıklama yaparsak ya işlem gerçekleştirilmez yada sadece imleçin bulunduğu yere ekleme yapar.
10-Çok düzeyli liste          :Seçilen metne fihrist gibi çok düzeyli liste ekler.
11-Girintiyi Azalt                 :Seçilen paragraftaki girintiyi satırbaşı konumunu azaltmamızı sağlar.
12-Girintiyi Artır                              : Seçilen paragraftaki girintiyi artırmamızı sağlar. Satırbaşı işlemi olarak düşüneceğiz.
13-Sırala                                          :Seçilen metni harf sırasına göre listeler veya listeyi sayısal değerlere göre listeler.
14-Tümünü göster                                   :Komut tıklanınca seçilen paragraftaki tüm işaretleri göstermemizi sağlar.

            Şimdi de “Giriş/Stiller” ve “Giriş/Düzenleme” panellerini tanımaya çalışalım.  
Bu panellerde fazla komut yok ayrıca daha önceki panellerde olduğu gibi burada da panelin alt kısmında bulunan ok işareti bize ek komutlarla araç çubuklarında yaptığımız işlemlerin aynısını yapma imkânı v erir.
1-Stiller         :Bu araç çubuğu ile karşımıza yazarken kullanmak isteyebileceğimiz yazı stilleri açılır. İster bu stilleri seçerek yazıya başlarız istersek yazdıktan sonra istediğimiz bölümü seçer stili uygularız. Ofis 2007 ile gelen bu komutla sayfamızı veya satırımız stillendirebildiğimiz gibi seçili alanı renklendirebiliyoruz da
2-Bul              :Dosya içersinde aradığımız sözcüğü bulmamızı sağlar. Öncekilerden farkı yok. Arama penceresine aradığımız sözcüğü yazar ara komutunu gireriz. Eğer aranan sözcük varsa bize sunulur.
3-Değiştir     :Dosya içersinde aradığımız sözcüğü bulup değiştirme işlemin gerçekleştirir.



4-Seç  :Dosya içersinde istediğimiz bölümü veya dosyanın tamamını seçmemizi sağlar.


Word 2007 de şimdi de “Ekle/Sayfalar” panelindeki araç çubuklarını tanıyalım:


 
1-Kapak Sayfası     : Dosyamıza eğer istiyorsak bir kapak sayfası ekleriz. Word 2007 nin diğer sürümlerinden faklı bir yanı. Sonrada içerisini doldururuz. Seçim için bize değişik örnekler sunmaktadır. Yapmamız gereken sadece beğendiğimiz örneği tıklamaktır. Seçilen örnek dosyamıza uyarlanır.
2-Boş Sayfa            :Komutun tıklanması ile dosyamıza boş bir sayfa ekler.
3-Sayfa sonu          :Sonraki sayfayı geçerli konumda başlatır.

Word 2007 de şimdi de “Ekle/Tablolar” panelindeki araç çubuklarını tanıyalım:
Burada sadece bir araç çubuğumuz var oda sayfamıza tablo eklememizi sağlar. Üzerine tıklayınca tablo penceresi karşımıza açılır. Bu pencereden istediğimiz seçeneği alır dosyamıza uygularız.
            Eğer istersek hızlı Tablolar seçeneği ile tıklayarak istediğimiz modelde hazır bir tablo dosyamıza ekleriz.

Word 2007 de şimdi de “Ekle/Çizimler” panelindeki araç çubuklarını tanıyalım:

            Çizimler paneli ile dosyamıza ekleyebileceğimiz nesneleri tanıyalım.
1-Resim        :Dosyamıza bilgisayarımızda bulunan bir klasördeki resimlerden istediğimizi eklememizi sağlar. Yapılacak işlem komutun tıklanması ardından açılacak pencereden dosyamıza eklemek istediğimiz resmi seçmektir.



Seçim işleminden sonra “Ekle” komutunu tıklarız. Seçilen resim dosyamıza eklenmiş olur.
2-Küçük resim        :Dosyamıza ofis koleksiyonlarından veya web ten resim eklememizi sağlar. Yapılacak işlem öncekilerden farksız.”Küçük Resim” araç çubuğunun tıklanmasının ardından açılan pencerenin sağ alt köşesinde bulunan “Küçük resimleri düzenle” komutunun tıklanması ile karşımıza açılan penceredeki seçeneklerden istediğimizi alırız.


Klasörleri kontrol eder resimlere bakarız. Ardından beğendiğimiz resim üzerine mausumuzun sağ kulakçığı ile tıklayıp “Kopyala/Yapıştır” komutları ile istediğimiz resmi alır istediğimiz yere yapıştırırız.


3-Şekiller                  :Dosyamıza hazır şekiller eklememizi sağlar. Ok, Yıldız, Dörtgen, Semboller, Başlık şekilleri vs.
Hep söylüyorum ya ofis 2007 ile önceki versiyonlar arasında fark yok işte başka bir 


  
Örnek “Ekle/Şekiller” komutlarını tıklayınca açılan pencereden yıldız resmini seçtim ardından mausumun sol kulakçığı ile bastırıp yıldızı çizdim. Daha sonrada mausumun sağ kulakçığı ile üzerine tıklayıp “Otomatik şekli biçimlendir” komutları ile resmi biçimlendirdim.
4-Smart art               :Yine önceki sürümlerde olmakla beraber iş biraz daha görsellik kazanmış. Dosyamıza bir yönetim paneli eklemek istiyoruz veya bir “Venn” şeması eklemek istiyoruz işte buradan faydalanacağız.
5-Grafik                     :Önceki sürümlerden biraz daha gelişmiş dosyamıza grafik eklemek istiyoruz. Bu menüyü kullanacağız. Karşımıza açılan pencereden beğendiğimiz örneği ekleyebiliriz.

Word 2007 de şimdi de “Ekle/Çizimler” panelindeki araç çubuklarını tanıyalım:

            Önce “Ekle/Üstbilgi ve Alt bilgi” komutlarını tek tek tanıyalım:



1-Üst bilgi     :Dosya başlık kısmına bir veri girmek istiyoruz. Bu veri tüm sayfalarda görünecek biz tekrar aynı işlemlerle uğraşmayacağız. Örnek sayfa numarası veya tarih veya yazan veya sayfa başlığı her ne ise bunu dosyaya buradan ilave edeceğiz.
2-Alt bilgi      :yukarımdaki işlemin aynısı fakat ters konum. Bu seferde sayfanın altına bir veri eklemek istiyoruz. Eklediğimiz veri tüm sayfaların alt kısmında görülecek onu da buradan ekliyoruz.
3-Sayfa numarası  :Dosyamıza sayfa numarası vermek istiyoruz. İşte kullanacağımız menü. Sayfamızın neresine eklemek istiyorsak onu seçip ekleriz diğer tüm sayfalara eklenmiş olur. Kaldırmak içinde aynı araç çubuğunu kullanacağız.

Word 2007 de şimdi de “Ekle/Metin” panelindeki araç çubuklarını tanıyalım:
1-Metin kutusu       :Seçilen metne kutu ekleme işlemini yapabileceğimiz gibi metin kutusu galerisinden istediğimiz seçip içersine metin yazabiliriz. Önceki sürümlere göre daha kullanışlı bir komut.
2-Hızlı parçalar       :Hazır metin parçaları veya kendinizin hazırladığı metinleri dosyanıza kısa yoldan eklemenizi sağlar.
3-WordArt                :WordArt galerisi ile grafik yazılar dosyamıza ekleriz. Önceki sürümlerle aynı işlem. Daha önce anlatıldığı için burada tekrar anlatmıyoruz.
4-İmza satırı             :Dosyamıza bire imza satırı eklememizi sağlar.
5-Tarih ve saat       :Dosyamıza tarih ve saat ekler.
6-Nesne ekle                       :Dosyamıza bir nesne ekleriz. Bu nesne klasör, paint resmi, video klip olabileceği gibi bir dosya da olabilir.

            Word 2007 de şimdi de “Ekle/Simge” panelindeki araç çubuklarını tanıyalım:
            Word 2007 de kullanacağımız eski sürümlerle ait başka bir komut. Her ikisi de önceki ofis sürümlerinde de kullanılıyordu fakat yeri ve konumu farklıydı.
1-Denklem    :Önceki sürümlerden daha basit ve kullanışlı fakat    tabi ki bu formüllerinde kullanımını bilmek gerekiyor.
2-Simge         :Klavye ile yazamadığımız ve ekranda bulunmayan istediğimiz simgeyi seçip dosyamıza ekleriz.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

FrontPage programını kullanarak Web sitesi yapmak