WordArt kullanımı


               WORDART KULLANIMI

               Bir gösteri ve grafik programı olarak Word Art rahatlıkla kullanabileceğimiz bir programdır. Kullanımı çok basit olmakla birlikte dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Zaten çevremizdeki reklâm yazılarına baktığımızda birçok yazı modeli ve duyuru görürüz. Bu yazılar değişik biçimlerde, boyutta ve renklerde olmasına rağmen elle değil yazıcı ile yazılmış olduğunu görürüz. Şimdi bir örnekle Word Art programını ve nasıl yazıldığını öğrenmeye çalışalım. Öncelikle “Ekle/Resim/Word Art” komutlarını tıklayalım, karşımıza aşağıdaki şekilde görülen pencere açılacaktır.




                           (şekil **)

Bu pencere bizim yazı model galerimizdir. Buradan istediğimiz yazı örneğini seçip, tıklayalım, açılan yazı penceresine bizim metnimizi yazalım.

İstersek burada “Yazı Tipi” penceresinden istediğimiz yazı tipini,”Boyut” seçeneğinden yazımızın boyutunu ayarlarız hatta İtalik ve Bold seçeneklerinide buradan kullanabiliriz. Ardından “Tamam” düğmesini tıklayıp ana sayfamıza geçeriz.



                                                 (şekil *)

Anasayfaya geldikten sonra yazımızın üzerinde istediğimiz düzenlemeleri yapabilmemiz için “Word Art” araç çubuğunun da sayfamızda açık olmasında fayda vardır.

Zaten biz yazımızı yazıp sayfaya dönerken Araç çubuğuda sayfaya gelir. Fakat yazımız aktif olmadıkça araç çubuğu gözükmez. Yazı üzerine tıklayınca menü aktif hale gelir. Şimdi de bu araç çubuğu üzerinde bulunan düğmeleri ve görevlerini tek tek tanıyalım.



1-Word Art Ekle :Çalışma sayfamıza WordArt penceresini ekler.

2-Metni Düzenle :Sayfamıza yukarıda görülen (şekil *) tablosunu ekler.

3-Word Art Galerisini ekrana çağırır. (şekil **)

4-Word Art Biçimlendir :Üzerinde çalıştığımız Word Art metnini renk boyut olarak biçimlendirir.


5-Word Art Şekil: Word Art metnimize vermek istediğimiz şekli seçmemizi sağlar.(Şekil ***)

6-Metni Kaydırma: Çalışma sayfasında metni aşağı yukarı sağa sola kaydırmak gibi işlemleri gerçekleştirmemize yardımcı olur.

6-Aynı Harf Yükseklikleri: Word Art metninde harflerin aynı yükseklikte olmasını sağlar.Üzerine tıklayınca harflerin boyutlarını ayarlarız veya eki haline döndürürüz.

7-Word art Düşey Metin: Word Art metnini düşey yönde hizalar.Tekrar tıklayınca eski haline gelir.

8-Word Art metnini hizala: Metnimizi hizalama işlemini gerçekleştirir.Harflerin hepsi aynı boya gelir.

9-Word Art karakter aralığı: Karakterler arasındaki genişliği ayarlar.Bize sunduğu seçeneklerden istediğimizi alarak karakterler arasında bize en uygun genişliği seçmemizi sağlar.

Yukarıda oluşturduğumuz dosyamızı şimdi Word Art kullanarak düzenlemeye çalışalım, önce sayfamızı yazalım, ardından Word Art şekil (***) kullanarak istediğimiz şekli verelim daha sonra da Word Art biçimlendir (4) kullanarak renk durumunu istediğimiz gibi ayarlayalım.

Yukarıdaki açıklamalarda olduğu gibi karakter boyutlarını, renklerini, genişliklerini, sağa sola yakınlıklarını, yönünü istediğimiz gibi menüden düzenleriz.


                                                   şekil ***


Burada dikkat edeceğimiz nokta, işlem yapacağımız vakit Word Art metninin tıklanarak seçilmiş olması gerekir. Şayet bu işlemi yaparken metni seçmezsek istediğimiz komutlar pasif, olur herhangi bir işlemi gerçekleştirmez.

Şimdi de yazdığımız yazıyı masaüstüne duvar kâğıdı yapalım.

Sırasıyla belgemizi MS Paint e taşımak için “Düzen/Tümünü seç/Kopyala” komutlarını tıklayıp dosyamızı belleğe alalım.

Paint e gidip “Düzen/ Yapıştır” komutları ile sayfaya yapıştıralım daha önce paintin kullanımını öğrenmiştik ardından dosyamız üzerinde yapmak istediğimiz düzenlemeleri yapalım dosyamızı kaydedelim ve ardından “Dosya/Arka Plan olarak ayarla” komutları ile bilgisayarımıza arka plan yapalım.



WordArd resmimizin masaüstünde arka plan olarak konumunu görüyoruz.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

Outlook Express kurulum ve kullanımı