MS Paint kullanımı

                   
            
MS    PAİNT KULLANIMI
Windows’un bir işletim sistemi olmasına rağmen kullanıcılarına birçok imkânlar sunduğunu bundan önceki açıklamalarımızda belirtmiştik. Şimdide Windows işletim sisteminin bir başka güzel yanından bahsedeceğiz. Txt ve WordPad gibi yazım programlarına ilave olarak kullanabileceğimiz bir başka programı da grafik ve resim edit programı olarak kullanabileceğimiz MS Paint tir.

Paint in bize sağladığı imkân ve kolaylıkları tanımaya çalışırsak kısaca her türlü geometrik şekil çizmek ve resim yapmak, boyamak silmek istediğimiz doğruları, kırık, serbest, düz,çizgiler çizmek ve düzenlemek,klavye kullanarak yazı eklemek,yazı üzerinde renk boyut biçim olarak istediğimiz düzenlemeleri yapmak.Dilediğimiz kadar renk seçeneği kullanmak.Resim üzerinde istediğimiz her türlü düzenlemeleri yapmak istediğimiz açıda döndürmek, istediğimiz bölümü kesmek,silmek, büyütüp küçültmek vb..

Bu işlemleri yapmak için ilgili menü leri tanımak ve nasıl kullanacağımızı bilmek zorundayız.


MS Paint i açmak için “Başlat/Programlar/Donatılar/Paint” seçenekleri veya “Başlat/Çalıştır/MsPaint” komutunu yazıp çalıştır düğmesini tıklayarak Paint programını açalım ve karşımıza açılan sayfada önce aşağıdaki resmi dikkatlice inceleyelim ve açıklamalarda belirtilen şekil de kullanmaya çalışalım.


      Şimdi paintte her biri bir numara ile gösterilmiş araç çubuklarını tanımaya çalışalım:

       1-Renk Renk kutusu      :Dosyamızda istediğimiz rengi seçmemizi sağlar.
       2-Elips                                :Mausla elips ve benzeri şekilleri çizmemizi sağlar.
        3-Dikdörtgen                    :Mausumuzla dikdörtgen çizmemizi sağlar.
       4-Çizgi                        :Mausumuzla düz çizgi çizmemizi ve şekiller oluşturmamızı  sağlar.
       5-Püskürtme kabı  :Dosyamızda istediğimiz alanlara mausla boya püskürtmemizi sağlar.
       6-Kalem                    :Dosyamızda her türlü çizgiyi çizmemizi sağlar.
       7-Renk Seç              :Renk seçmek ve seçtiğimiz renkte çizgi çizmemizi sağlar.
       8-Silgi renk silicisi :İstediğimiz bölgeleri silmemizi sağlar.
      9-Serbest şekil seçimi: İstediğimiz alanın seçimini yapar seçilen alanın başka yere taşınmasına imkân verir.
       10-Yerleşik Menü
       11- Yuvarlatılmış dikdörtgen: Yuvarlatılmış dikdörtgen çizmemizi sağlar.
       12-Çokgen                           :Çokgen çizmemizi sağlar.
       13-Kıvrım                             :Üç nokta da çizgi çizmemizi sağlar.
      14-Metin                               :Gerek kendi oluşturduğumuz gerekse hazır resimlerimize metin eklemek işlemlerini gerçekleştireceğimiz komut.
       15-Fırça                                :Dosyamızda her türlü boyama işlemi gerçekleştiririz.
       16-Büyüteç :Üzerinde çalıştığımız dosyayı istediğimiz oranda büyültmemizi sağlar.
    17-Renkle doldur: Üzerinde çalıştığımız dosyada istediğimiz alanları istediğimiz renkle doldurmamızı sağlar
      18-Seç                      :Çalıştığımız dosya içersinde istediğimiz dikdörtgen alanını kesip bir yerden başka bir yere taşımayı gerçekleştirir.

     Dosyamız üzerinde çalışırken aşağıdaki resimde görüldüğü gibi imleci istediğimiz oranda büyütmemiz ve ya küçültmemiz için mausumuzun sol kulakçığını kullanarak, büyütmek için ( + ) , küçültmek için ( – ) tuşlarına aynı anda basarız. İmleç istediğimiz oranda büyür ve küçülür.


Eğer kullandığımız işletim sistemi Windows XP ise o vakit büyütmek için “CTRL+” küçültmek için “CTRL-” tuşları ile aynı işlemi gerçekleştiririz. Ayrıca dosyamızda çalışırken sayfanın görünümü için görünüm menüsü nü kullanırız. Resim üzerinde büyütme ve küçültme içinse:
 “Görünüm/Yakınlaştır/Özel”  seçeneklerini kullanırız. Yalnız burada ki büyütme işlemi sanaldır. Gerçekte resim büyümez zaten dosyamızı kaydettiğimiz zaman normal boyutta kaydedildiğini göreceğiz.

Resim üzerinde çeşitli düzenlemeler, “Döndürmek” , ”Uzağ et” , ”Renkleri Ters Çevir” , ”Genişlik” , ” Yükseklik ”  gibi işlemler için “Resim”  menüsü nü kullanırız. Tabi ki burada anlattığımız işlemler normal bir Windows kurulumuna göre yapılabilecek


işlemlerdir. Yoksa karıştırılmış sistem zarar görmüş bir bilgisayarda ve sistem ayarları karıştırılmış bir bilgisayarda bu anlatılanların aynen uygulanması mümkün olmayabilir. Burada hata kullanıcıda ve ya komutlarda değil sistemin karıştırılmasından ileri gelmektedir.

Paintte yaptığımız resim çalışmasını masaüstüne duvar kâğıdı olarak yerleştirmek için yapmamız gereken işlemse kısaca Dosyamızı hazırladık, sıra ile önce; dosyamızı kayıt ederiz. Ardından “Dosya/Duvar Kâğıdı Olarak Ayarla” (Döşeli) veya (Ortalanmış) komutlarından, istediğimizi seçeriz. Resim çalışmamız masaüstüne duvar kâğıdı olarak yerleştirilmiştir.

Daha sonra bu resim üzerinde bir düzenleme yapacak olursak, dosyamızı paintle açar üzerinde istediğimiz düzenlemeyi yaparız. Düzenlenmiş resmi yine aynı yöntemle masaüstüne yerleştiririz.

            Masaüstüne yerleştirme işlemini aşağıda resimlerle anlatıyoruz hem açıklamaları okuyup hemde resimde gösterilenleri uygulamaya çalışalım:
Önce kırmızı zemin üzerine bir ay resmi çizelim, ardından da dosyamıza bir metin ekleyelim bunun için Araç çubukları üzerinde bulunan “A” harfine tıklayalım (mausumuz + şeklini alacaktır)


ardından yazı yazmak istediğimiz yere gelip mausumuzun sol kulakçığı ile bastırıp çekelim açılan dikdörtgen içerisine artık yazı yazabiliriz. Yukarıdaki resimde de gördüğümüz gibi “Font” penceresi de karşımıza açılır oradan yazımızı isteğimiz font ve boyutta ayarlarız. Boyutunu yazı tipini değiştiririz italik Bold yapabiliriz yalnız burada dikkat etmeliyiz yazıdan çıkıp mausumuzu tıkladıktan sonra artık aynı metne bir daha müdahale edemeyiz. Müdahale hakkımız bitmiştir. Onun için buradan çıkmadan istediğimiz bütün düzenlemeleri yapmalıyız.
Dosyamızı hazırladık. Ardından dosyamızı Masaüstüne arka plan olarak yerleştirmek istiyoruz. Bunun nasıl yapılacağının resim ve örneklerini aşağıda görüyoruz.
           

            Yaptığımız resmi kaydettik ardından “Dosya/Arka Plan olarak ayarla (Döşeli) “ veya (Ortalanmış) seçeneklerinden istediğimi seçip masaüstüne yerleştirme emrini vermiş oldum.

Şimdi de dönelim ve resmimizin masaüstüne yerleştirilmiş halini görelim. Bunun için ya mspainti kapatalım veya araç çubuğuna gönderelim. Aşağıdaki resimde masaüstünün yeni halini görüyoruz. Yapmış olduğumuz resim masaüstüne duvar kâğıdı olarak yerleşmiştir.
                                                       

            Paint sadece resim yapmak için kullanacağımız bir program değil aynı zamanda mevcut resimler üzerinde de çeşitli düzenlemeler yapmamıza imkân sağlayan bir programdır.

Yapılabilecek işlemlerin bazıları “Kes/Yapıştır” , “Kopyala/Yapıştır” veya bir resmin herhangi bir bölümünü seçip kesmek veya yazı eklemek, eklenen yazıyı biçimlendirmek seçilen resim üzerindeki renkleri kendimize göre değiştirmek gibi. Aşağıdaki resimde bunların bir örneğini görüyoruz. Hazır bir resim üzerinde istediğimiz düzenlemeleri yapmak, istediğimiz bölümü çıkarmak ve eklemek hepsi paintin bize sağladığı kolaylıklardır. Peki, istediğimiz bölümü nasıl kesip çıkaracağız nasıl isteğimiz bölümü başka bir yere taşıyacağız şimdi de onu anlamaya çalışalım.

Bunun için önce araç çubuklarına gidelim ve “Seç” komutu üzerine gidip mausumuzun sol kulakçığı ile tıklayalım, mausumuz artı halini alacaktır, ardında kesmek istediğim yere gidip mausumuzun sol kulakçığı ile bastırıp çekelim ardından. Taradığımız alan kesilmiş olacaktır sonra onu taşımak istediğimiz yere mausumuzla sürükleyip bırakalım. Kesme işlemi tamamlanmıştır. Aynı yere metin eklemek için ise, araç çubuklarından “A” harfi üzerine tıklayıp kesilmiş alan üzerine gelelim ve mausun sol kulakçığı ile bastırıp çekelim açılan pencereye “sağla kafa sağlam vücutta bulunur” diye yazıp çıkalım aşağıda resimde yapılan işlemi görüyoruz.
 

            Burada hem dosyamızda bazı bölümleri çıkarıp başka yere ekledik hem de dosyamıza hiç olmadığı halde yazılar ekledik. Bunlar paintin bize sağladığı kolaylıklardan sadece birkaçı.

Çalıştıkça mutlaka daha güzel şeyler yaptığımızı göreceğiz. Yazmış olduğumuz yazıyı istediğimiz oranda büyütmek için ise yapmamız gereken işlem kısaca, düzenleyeceğimiz yazıyı mausumuzla seçtikten sonra “Görünüm/Metin Araç Çubuğu” seçeneklerini tıklayıp açılan araç çubuğundan istediğimiz “Yazı tipi-Boyutu – Dili ..vb.” ayarlarını yaparız. Aşağıda bunların seçilmiş halini ve örneğimizi görüyoruz.
            Yine görünüm menusunda kullanabileceğimiz bir menüde yakınlaştır menusudur. Bu menü ile çalışmamızı istediğimiz oranda büyütebiliriz. Fakat bu sanaldır. Bizi yanıltmamalıdır. Dosyamızı kaydedip çıktıktan sonra yeniden aynı dosyamızı açtığımızda veya dosyamızı yazdırmaya kalktığımızda hatta dosyamızı masaüstüne yerleştirdiğimizde bizim büyü tüpte yaptığımız resmin, küçüldüğünü sayfanın bir köşesini yapıştığını ve diğer kısımların bomboş kaldığını görürüz. Bu gibi


durumlarla karşılaşmamak için yaptığımız çalışmayı dikkatli ve bilinçli yapmalıyız. Bu uyarıları hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım.


Resim büyütülüp üzerinde rahatlıkla çalışma yapıldıktan sonra tekrar eski haline dönüp normal halde görünümünü sağlarız. Yukarıda daha önce de belirtmiştik buradaki büyütme oranı tamamen hayalidir. Dosyamızı kaydettikten sonra veya duvar kâğıdı olarak masaüstüne yerleştirdiğimizde onun normal bir görünümde olduğunu göreceğiz. Yani büyüklük sadece çalışma esnasındadır, daha sonra kaybolacaktır. Sanaldır.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

Outlook Express kurulum ve kullanımı