Windows 8 Kurulum ve kullanımı



Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 8’i yayınladı. 
İşletim sisteminin 32 bit ve 64 bitlik sürümleri bulunuyor.


Windows 7′yi çalıştıran bir sistem Windows 8′i de rahatlıkla çalıştırır. Win8 kurulacak bir Bilgisayarda bulunması gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz.
- 1 GHz veya daha hızlı işlemci
- 1 GB RAM (32-bit) veya 2 GB RAM (64-bit)
- 16 GB sabit disk alanı (32-bit) veya 20 GB (64-bit)
- DirectX 9 grafik birimi, WDDM 1.0 veya daha üzeri sürücü
- En az 1024×768 çözünürlük

Dokunmatik özellikleri kullanabilmek için, dokunmatik ekrana sahip bir PC’ye sahip olmanız gerekiyor.
Win8 yüklü sistem CD mizi bilgisayarımıza takalım ve bekleyelim karşımıza aşağıdaki pencere açılacaktır. Artık Win8 bilgisayarımıza kurulmaya başlamıştır. Bilgisayarımızın hızına göre işlem zaman alacaktır.


Yükleme işlemi bitti sıra Cd miz üzerinde bulunan CD Key numarasını girmeye geldi. Eğer elimizde cd key numaramız yoksa kuruluma devam edemeyiz veya kısıtlı bir süre için kullanabiliriz. Ürün Anahtarı satırına CD Key numarasını girdikten sonra  “İleri” komutunu tıklayıp kurulum işlemine devam ediyoruz.


Kurulum esnasında aşağıdaki pencere ve yazılarla karşılaşacağız bu bizi yanıltmasın sabırla işlemlerimize devam edelim


Kurulumda artık sona yaklaştık bilgisayarımız bizden kendisine bir ad vermemizi isteyecektir. Burada unutmamak üzere bilgisayarımıza bir ad veriyoruz artık bilgisayarımız bu adla anılacaktır.



Adverme işlemini geçtik bilgisayarımızın kurulumuna devam ediyoruz bu işlem için bizden bağlı olduğumuz ağa ait kullanıcı adı ve şifresini isteyecektir. Bilgileri girerek kuruluma özelleştirme işlemlerine devam ediyoruz.




Sosyal ağlar için E_Posta adresimizi giriyoruz. Bu işlemle bilgisayarımız artık ağın bir parçası olmaya başlamıştır.


Hesabın kontrolü işlemleri ardından artık Win8 bilgisayarımıza kurularak “Başlangıç” ekranına geldik.
Başlangıç ekranında bulunan pencereler her biri bir programı çalıştırır. Çalıştırmak istediğimiz programın üzerine mausumuzla gidip tıklamak yeterlidir. Aşağıda bunu örneklerini göreceğiz.Win8 sadece arayüz olarak ve arka plan fonksiyonları olarak kullanıcılara farklılıklar sağlar özünde diğerlerinden fazla bir farkı yoktur. Bu görünüm bizi korutmasın. Zaten burada anlatırken örneğin bir denetim masasın nasıl kullanacağımız anlatmayacağız. Çünkü onu daha önce Windows’u anlatırken işledik oradan gidip bakabiliriz burada sadece masaüstüne nasıl geçeriz diğer aygıtlara nasıl ulaşırız araç çubukları bizi nereye getirir bunları anlatacağız.



Başlangıç ekranında bilgisayarımızda bulunan tüm programların kısayolu mevcuttur. Ekranda sağa doğru gittikçe bu programları görürüz.
Ben ekranın sol alt köşesinde bulunan “Masaüstü” resmini tıklayarak klasik görünüme geçtim işte aşağıdaki fotoğrafta klasik görünümdeki “Masaüstü” bu görünüm bize hiçte yabancı değil. Artık buradan bilgisayarımızı kullanırız. Ama iş o kadarda kolay değil yılların alışkanlıkları ile hemen gidip sol tarafta “başlat” menüyü arayacağız ama o yok artık onun yerine tekrar “Başlangıç” ekranına döneceğiz. Tabiî ki istersek döneriz ama alışana kadar biraz zor olacak


Masaüstü konumunda çalışıyoruz “Başlangıç” sayfasına dönmek istiyoruz yapmamız gereken işlem mausumuzu ekranın sağ üst köşesine getirmek hemen yan tarafta alt resimde olduğu gibi araç çubuğu ekrana gelecektir. Orada bulunan araçlardan hangisini istiyorsak onu ekrana çağırırız.


“Ara” komutunu tıkladım ve hemen “Uygulamalar” ekran geldi artık istediğim programı çalıştırmam için hiçbir zorluğum yoktur.




Ben buradan “Gomplayer” medya oynatıcı programı çalıştırmak istiyorum üzerine gidip tıklarım veya ara penceresine adını yazarım hemen ekrana altta resimdeki gibi programı tıkladığımda ekrana Gomplayer medya oynatıcı açılacaktır ve masaüstü ekranına dönmüş olacağım.


Masaüstü ekranı ve Gomplayer medya oynatıcı masaüstü konumda kullanılabilir vaziyette.


Ekran sağ köşede bulunan araç çubuklarını görebilmek ve istediğimi kullanabilmem için üzerine gidip 


“Ayarlar” seçeneğini tıkladım karşımıza açılan pencereler “masaüstü” pasif durumda çünkü masaüstü konum dayız.”Denetim Masası” tıklayınca .”Denetim Masası” karşıma açıldı.


Denetim Masası ile ilgili İstediğim ayarı buradan yapabilirim. İkinci seçenek olarak “Kişiselleştirme” komutu bu komutu tıkladığımızda da karşımıza fotoğrafta görülen “kişiselleştirme” penceresi açıldı.


Bu pencereden de istediğim gibi masaüstü ve maus ayarlarını görünüm ayarlarını yaparız. Daha önce bu ayarları anlattığımız için burada tekrar anlatmıyoruz.


Bir diğer komut “Bilgisayar bilgisi” komutu tıklayarak bilgisayarımız hakkındaki bilgileri ve ayarları görürüz. İstediğimiz ayarları da yaparız.
Ayarlar penceresinin alt kısmında bizim işimiz bitince mutlaka kullanacağımız “Güç” komutu mevcut bilgisayarımızı buradan kapatıyoruz üzerine tıklayınca açılan pencereden istediğimiz seçeneği alarak bilgisayarımızı kapatıyoruz.


Veya yapmak istediğimiz ayarları bilgisayarımıza yapıyoruz.
Başlangıç sekmesini kullanarak veya mausumuzun sol kulakçığını kullanarak ekranın sağ alt köşesinden yine Başlangıç ekranına dönebiliriz


Ekranın sol alt köşesinde küçük boyutları ile başlangıç ekranını görüyoruz üzerine mausumuzla tıklayarak başlangıç ekranını döneriz
Başlangıç ekranında neler yapmak istiyoruz. Hangi programları kullanmak istiyoruz birazda bunun üzerinde örnekler verelim :


Haritalar seçeneğine tıklayınca karşımıza google haritaları açıldı istediğimiz gibi geziniriz.


İnternet Explorer seçeneğine tıklayınca sayfa altındaki adres satırını istediğimiz internet adresine girerek istediğimiz sayfaları açar çalışmalarımıza devam ederiz


Veya programları görmek için sayfa altındaki kaydırma çubuğunu sola doğru kaydırıp Microsoft Reader komutunu tıkladığımda karşıma Microsoft Reader program açıldı


Kameranızda bulunan fotoğrafları bilgisayarınıza yüklemek için kullanabileceğiniz pencere mausun sağ kulakçığı ile tıkla açılan alt pencerede bulunan “İçeri Aktar” komutunu tıkla kamerayı seç fotoğrafları bilgisayarına aktar istediğin vakit bu fotoğrafları ziyaret et.


Yorumlar

  1. Dün vista 32bit e windows8 32 bit yukledim original ikiside,tamam kurulumda kisisel dosyalari sakla seceneginide sectim ve kuruldu buraya kadar tamam ama önceden satin aldigim ve yuklu olan avira anti virus vs yada bir cok program gözukmuyor vistaC gözuktu bende neyse oraya girdim windows ve altinda da windows old bu windowsold klerasor e girdim hepsi orda bunlari nasil aktif edicem?yada ne yapmaliyim,daha önceden yuklu olan programlarimi getirmek icin.Lütfen yardim!!

    YanıtlaSil
  2. Tekrar win 8 de kurmaniz herekecektir. Tabi eğer win 8 ile uyumluysa.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

Powerpoint Kullanımı