Microsoft Word Kullanımı Vll


Kenarlık ve Gölgelendirme: Sayfamıza kenarlık eklemek, kenarlığı biçimlendirmek, renklendirmek, kenarlığın, kalın, ince, biçim, stil veya gölgelendirme işleminin de yapıldığı menü “Kenarlık ve Gölgelendirme” menüsü dür.
Dosyamıza kenarlık koymak için, önce “Kenarlık” koyacağım bölümü seçtim, ardından “Kenarlık ve Gölgelendirme”  komutunu tıkladım, açılan pencereden: stil penceresinden çizgi stilini, renk bölümünden çizgi rengini, genişlik bölümünden çizgi genişliğini, gölgelendirme bölümün den de sayfada gölgelendirilecek alanın gölge rengini seçip “Tamam” komutunu tıkladım ve karşıma aşağıda gördüğümüz penceredeki örnek açıldı.
Ayrıca sayfanın kenarlarına süs koymak için “Sayfa kenarlığı” seçeneğinden “Resim” komutunu tıkladım açılan pencereden beğendiğim resmi seçtim ve sayfamın kenarlığı seçtiğim resim modelleriyle doldu. Bu yapılan işlem sayfaya uygulandı şayet sayfaya değil de belli bir metne aynı işlemi uygulamak istersek o zamanda önce ilgili metni seçili hale getirelim ardından da “Biçim/Kenarlık ve



gölgelendirme/sayfa kenarlığı uygulanacak yer” komutlarını tıklarız. Açılan pencereden bizim istediğimiz bölümü seçeriz. Tamam, komutu ile işlemi tamamlarız.
 Sütunlar :Çalıştığım dosyayı daha rahat okunabilmesi, daha kullanışlı olması için sütunlara ayırmak ve sütunlar arasına çizgi koymak istiyorum, peki sütunlara ayırma işlemini nasıl yapacağım.
Sütun oluşturacağımız alanı seçeriz, ardından “Biçim/ Sütunlar” seçeneklerini tıklarız. Ardından kaç sütun vereceksek ya üstteki pencerelerden yada “Sütun sayısı” penceresin den istediğimiz seçimi yaparız. Sütunlar arasına çizgi koymak istiyorsak “Araya Çizgi Koy” komutunu aktif hale getiririz. İşlemlerin ardından “Tamam”


komutunu tıklarız. Dosyamız istediğimiz sütunlara ayrılmış ve sütunlarda bir çizgi ile birbirinden ayrılmıştır.
Sekmeler :Sayfamızda düzenli tablolar ve veritabanları oluşturmak için kullanacağımız sekme noktalarını ayarlamamızı sağlayan menüdür. Burada amaç oluşturulacak tabloda verilerin aynı hizada olmasını sağlamaktır.
Örnek: Bir sınıf listesi oluşturalım bu listede sıra numaraları, okul numaraları, ad soyad ve yaş bölümleri olsun ve her şey sütun satır olmadan aynı hizada yazılsın. İsimler, numaralar kısada olsa uzunda olsa başlangıçları aynı hizada olacak. Bunu boşluk çubuğu ile de yapabiliriz ama yazıcıdan, yazdırmaya kalktığımızda satırların birbirine karıştığını ve aynı hizada olmadığını göreceğiz. Ayrıca yazım esnasında zaman kaybının da çok fazla olduğunu göreceğiz. Bu zaman kaybını azaltmak satır ve sütunlarımızı aynı hizada yazmak için sekme noktalarını kullanacağız. Sekme noktaları arasında da sadece Tab ve Enter tuşlarını kullanarak hareket edeceğiz. Aşağıdaki tabloda bir örnek görüyoruz.
Burada hizalama yapılırken önce cetvel üzerine gidip istediğimiz her sekme noktası için, mausumuzun sol kulakçığı ile tıklayacağız ve sekme noktalarını belirleyeceğiz. Ardından Tab tuşlarını kullanarak sekme noktaları arasında hareket edeceğiz. Satır sonunda alt satıra inmek için Tab veya Enter tuşlarını kullanacağız. Sekme noktaları ile dört türlü hizalama yapabiliriz.


Bunları sayfanın sol üst köşesinde bulunan  işareti üzerine mausumuzun sol kulakçığı ile tıklayarak yaparız. Zaten bu işaret üzerine tıkladıkça şekil aşağıda görüldüğü gibi değişecektir. Biz hangi hizalamayı istersek onu seçili hale getirir cetvel üzerinde belirlediğimiz noktalara Mausla tıklayıp sekme noktalarını oluştururuz.



Daha sonrada sekme noktaları arasında Tab tuşu ile hareket ederiz alt satıra ise hem Tab hemde Enter tuşu ile gideriz. İlk anda bu işlemi yapmakta zorlansak ta daha sonra alışkanlık kazanıp rahatlıkla sekme noktaları arasında hareket edebiliriz. Sekme noktalarını kaldırmak için her sekme noktası üzerine mausumuzun sol kulakçığı ile bastırıp aşağı doğru çekeriz, sekme noktası silinir.
Aynı işlemi “Biçim/Sekmeler” komutlarından giderekte yapabiliriz. Burada Sekme durak yeri penceresine istediğimiz rakamı gireriz veya silmek için istediğimiz rakamı seçer temizle deriz. Zaten aşağıdaki tabloda da bu işlemi görüyoruz.



Sekme noktalarını silme:

Eğer sekme noktalarını silmek ozamanda menüye gitmeden doğrudan mausumuzun sol kulakçığı ile sekme noktalarını tutar aşağı doğru çekeriz. Çektiğimiz he sekme noktasının silindiğini görürüz.
Başlangıç büyüt :Dosyamızda cursorun bulunduğu noktadaki başlangıç karakterini büyütmemizi sağlayan menüdür.
Bazen gazete ve dergilerde görürüz satırın başlangıç harfi büyük, diğer harflerse normal boyutlarda yazılmıştır. Bunu yapmak için Word den faydalanırız.
Bunun için “Ekle/Başlangıcı büyüt” seçeneklerini kullanacağız. Önce başlangıcını büyüteceğimiz satırı seçelim ve imleci buraya konumlandıralım. Ardından “Ekle/ Başlangıcı büyüt” komutunu tıklayalım, açılan pencerede üç adet başlangıç büyütme seçeneği bulunur. İstediğimiz seçeneği mausumuzun sol kulakçığı ile tıklayalım ve seçili hale getirelim. Ardından “Tamam” komutunu tıklayıp dosyamıza dönelim, artık başlangıç harfi büyütülmüştür. Resimde bununla ilgili pencere ve örneği görüyoruz.
Tekrar eski haline dönmek istiyorsak aynı pencereyi açar pencere üzerindeki seçeneklerin ilkini tıklar seçili hale getiririz. Bu seçenek bizim başlangıç harfimizin ilk halidir. Tamam, komutu ile dosyamıza döndüğümüzde dosyamızın eski haline döndüğünü görürüz.


Buradaki seçenekler komutu ile başlangıç harfimize değişik varyasyonlar uygulayabiliriz.
Metin yönü :Yazdığımız metinde büyütülen karakteri istediğimiz yöne çevirmemizi sağlayan menüdür. Burada ilk olarak “Biçim/Başlangıcı büyüt”



komutlarını tıklamaya kalktığımızda “Başlangıcı Büyüt” menüsü nün silik yani kullanılmaz olduğunu görürüz. Bunun aktif hale gelmesi için önce büyütülen karakterin Mausla üzerine tıklanarak seçili hale gelmesi gerekir. Karakterin seçili hale getirilmesinin ardından  “Metin Yönü” seçeneğini tıklarız.
Açılan menüden, seçili karakteri hangi yöne çevirmek istiyorsak onunla ilgili şekli seçip “Tamam” komutunu tıklarız.
Büyük Küçük Harf Değiştir: Çalışma dosyamızda yazdığımız cümlelerin duruma göre büyük harften, küçük harfe, küçük harften büyük harfe veya başlangıcı büyük sonrası küçük harf veya tersi şeklinde değiştirmemizi sağlayan menü.



Bir düşünelim 50–100 sayfalık bir dosyamız var dosya üzerinde çalışıyoruz. Ama yaptığımız çalışma hatalı oldu karakter tipini değiştirmemiz gerekiyor. Yeniden dosyayı yazmak bizim hem emeğimizin boşa harcanmasını hem de zamanımızın boşa gitmesine yol açacaktır. O halde en kısa yoldan bu sorunu nasıl çözeceğiz. Bunu çözmenin yolu “Büyük Küçük harf değiştir” komutudur. Peki, nasıl değiştireceğiz.

Çevirme işlemini gerçekleştirmek için yapılacak işlem:
Çevirilecek bölgeyi seç “Büyük küçük harf değiştir” komutunu tıkla açılan pencereden sana uygun olan komutu seçili hale getir. “Tamam” komutunu tıkla. Dosyamıza döndüğümüzde seçili alanın istediğimiz görünüme döndüğünü göreceğiz. Bu çevirme işlemi bir satır bir paragraf bir cümle olabileceği gibi bir belgenin tümüne de olabilir. Önemli olan işlemi doğru yapmaktır.
Arka Plan :Sayfamızın arka kısmını renklendirmemizi ve değişik desenlerle biçimlendirmemizi sağlayan menüdür. Normalde dosyamızın arka planı beyaz bir sayfadır. Biz istersek bu sayfayı değişik renklerde renklendirebiliriz. Hatta değişik desenlerle de süsleyebiliriz.
Bu işlemi yapmak için :
Sayfamızın arka plan görünümü için “Biçim/Arka Plan” seçeneğini tıklayıp açılan pencereden, istediğimiz rengi seçelim veya “Dolgu Efektleri”ni seçip tıklayalım. Beğendiğimiz gölgelendirme stilini, rengini işaretleyerek sayfamızı aşağıdaki şekilde olduğu gibi düzenleriz.



yine buradaki desenleri kullanıp istediğimiz deseni dosyamıza uygularız. Gölgelendirme yönünün istediğimiz gibi Önizlemeli olarak ayarlar istediğimiz modeli dosyamıza uygulayabiliriz.
Tema: Dosyamıza ki bu komut genelde web sayfaları için gereklidir. Eğer web sayfası hazırlıyorsak sayfamıza hazır biçimlendirme vermemizi sağlayan menüdür. Seçeneklerden istediğimizi seçer “Tamam” komutunu tıklarız. Seçtiğimiz model sayfamıza uygulanmış olur.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

FrontPage programını kullanarak Web sitesi yapmak