Microsoft Word Kullanımı Vl


Şimdi sizde bir örnek yapmaya çalışın.
Metin Kutusu :Dosya içersinde seçili alana metin kutusu eklemek için kullanılan menüdür. Burada Sadece metin kutusu eklemekle kalmaz aynı zamanda metin kutusu üzerine mausumuzun sağ kulakçığı ile tıklayarak açılan menüden istediğimiz gibi de biçimlendirebiliriz. Şimdi aşağıdaki resme bakalım ve metin kutusunu oluşturalım.



Metin kutusu eklenecek alanı seç “Ekle/Metin kutusu” komutlarını tıkla. Seçili alan kutu içerisine alınmıştır. Daha sonra istersek bu kutu üzerine mausumuzun sağ kulakçığı ile tıklar açılan pencereden “Otomatik şekli biçimlendir” komutu ile metin kutusunun çizim ve şekil olarak biçimlendirmesini sağlarız.
Dosya: Dosyamızda çalışırken istediğimiz alana bilgisayarımızda veya herhangi bir sürücümüzde bulunan başka bir dosyayı eklemek için kullanılan menü. Dosya eklenecek noktayı seç “Ekle/Dosya” menüleri ardından açılan pencereden ilgili dosyayı seç “Ekle” komutunu tıkla dosya istenen yere eklenmiştir. Bize kolaylığı mevcut bir dosyayı yeniden yazmaya veya hazırlamaya gerek kalmadan eldeki kaynaklardan faydalanarak ihtiyacımızı karşılarız.

Nesne : Dosyamıza şekildeki gibi bir nesne eklemek için kullanılan menüdür. Daha başka seçeneklerde dosyamıza ekleyebiliriz. Önce “Ekle/Nesne/Paket” seçeneklerini tıklayalım açılan pencereden “Simge ekle” komutunu girelim, karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır. Bu pencereden istediğimiz resmi seçelim ardından “Tamam” komutunu tıklayalım, seçtiğimiz resim ekrana açılacaktır.



bundan sonra yapacağımız işlem “Nesne Paketleyicisi” penceresinden “Dosya/Güncelleştir” komutlarını tıklamaktır. Cursorun bulunduğu noktaya seçtiğimiz resim gelmiş olur.
Başka bir örnek dosyamıza klasör resmi ekleyelim bunun “Ekle/Nesne/Paket” komutlarını tıklayalım. Açılan Nesne Paketleyicisi penceresinden “simge Ekle” komutunu tıklayalım yukarıda şekilde görülen pencere karşımıza açılacaktır buradan Klasör resmini seçelim ve “Tamam” komutunu tıklayalım ardından klasör resmi aşağıdaki resimde ki gibi sayfamıza gelecektir. Bundan sonra yapacağımız işlemi zaten biliyoruz.



Pencerenin üst kısmındaki “Dosya/Güncelleştir” komutları ardından klasör resmi sayfamıza eklenmiş olur.

BİÇİM:
Biçim menüsü, sayfamızın içeriğinin şekillendirilmesini sağladığımız menüdür.



Her türlü sayfa ile ilgili düzenlemeleri bu menüde yaparız. Şimdi bu menüleri tek tek inceleyelim.
Yazı Tipi :Sayfamızın hazırlanmasında kullanacağımız yazı tipini, şeklini, büyüklüğünü, karakterler arasındaki boşluğu ayarlamaya yarar. Ayrıca alt simge, üst simge, yazı rengi v.s. gibi birçok düzenlemeyi bu menüde yaparız.
Dosyamızı iki şekilde biçimlendirebiliriz.
Birincisi kullanmak istediğimiz seçenekleri önceden seçer ardından dosyayı yazmaya başlarız bana göre bu seçenek zor ve kullanışlı değildir.

İkinci seçenekse biz dosyamızı önce hazırlarız daha sonra da “Biçim” menüsü ne gider istediğimiz gibi biçimlendiririz. Şimdi bu biçimlendirmeyi nasıl yapacağız onu öğrenmeye çalışalım:
 

Önce dosyamızı oluştururuz, ardından dosyamızdaki başlığı ve satırları biçimlendirmek için tek tek ilgili menülere gideriz yalnız öncelikle biçimlendireceğimiz satırı paragrafı dosyayı her ne ise önceden mausumuzun sol kulakçığı ile tarayıp seçmek zorundayız bu işlemi yaptıktan sonra dosyamızdaki yazıları biçimlendirelim, başlıkları büyütelim, yazı tipini değiştirelim, istersek yazılara efekt verelim. İşte o vakit yapacağımız iş “Biçim” menüsüne gitmek ve “yazı tipi” seçeneğini tıklamak olacaktır. Karşımıza yukarıdaki gibi bir pencere açılacaktır. Yazı tipi, stil, boyut bunları yukarıdaki ilgili pencerelerden seçerken ön izlemeden de yazımızın görünüşüne bakar, seçimimizi yaparız. İstediğimiz yazı tipini ardından stili seçer, boyut bölümünden de istediğimiz boyutu seçeriz. Bunun yanında “Yazı Tipi Rengi” seçeneği ile yazı tipini, rengini, ayrıca sayfa veya satıra Alt çizgi ilave etmek istiyorsak “Alt çizgi”  penceresini tıklarız.

Karakter aralığı penceresine gider oradaki seçeneklerden dosyamızdaki yazıların yazı karakterleri arasındaki boşluğu ve satırların konumunu istediğimiz gibi ayarlarız.”Tamam” komutunun tıklanmasıyla tüm seçimler dosyamıza uygulanmış olur.

Metin Efektleri: Dosyamızda istediğimiz herhangi bir yere veya sayfaya “Metin Efektleri” eklemek istersek bu seçeneği kullanırız. Metin Efektleri seçeneği ile açılan pencereden istediğimiz efekti seçer tamam komutu ile uygularız. Yalnız tekrar ediyorum bunları uygulamak için önce uygulama yapılacak cümle satır paragraf her ne ise seçili hale getirilmeli ardından efektler uygulanmalı yoksa sadece imlecin bulunduğu yere bu seçenekler uygulanır. Yukarıdaki resimde yapılan işlemi görüyoruz.

Yazımızın paragraf ayarlarını, girinti ve çıkıntılarını ön izlemeli olarak paragraf seçeneğinden izleyerek ayarlarız.
ÜST SİMGE ALT SİMGE   (   X2 -  H2O     )

Çalışmalarımız sırasında bazı yerlerde düzenleme yapmak zorunda kalabiliriz. Yapacağımız yazı çalışmasında aradığımız karakterleri nasıl bulacağız dosyamıza nasıl uygulayacağız. Örnek (   X2 -  H2O ) yazmak istiyoruz. Bunu klavye ile yazamayız peki ne yabalımda hataya yol açmadan bu işlemi gerçekleştirebilelim.
Bu işlem için ilk olarak Üst Simge ve Alt Simge komutlarını nasıl kullanacağımızı öğrenelim. Bu işlemi hem yazıyı yazarken hem de yazdıktan sonra her iki durumda da yapabiliriz. Bence önce yazı yazılmalı daha sonra işlem gerçekleştirilmeli diğer seçenekte farkına varmadan yazım hatalarına yol açılabiliriz. Oluşan hatayıda düzeltmekte zorlanabiliriz. Hatta hiç farkına varmayabiliriz. Özellikle acemilik dönemlerinde bu olay çok sık yaşanmaktadır.

Ör:H2O formülünde 2 rakamını alta yazmak için yapmamız gereken işlem:

H2O yazdıktan sonra formülde ki 2 rakamını seçelim sonra “Biçim/Yazı tipi/Alt simge/Tamam” seçeneklerini sırası ile tıklayalım. Örnek: H2O işlemi gerçekleşti.
Şimdi de üst simgeyi nasıl kullanacağız ona bakalım , x2 yazalım, burada X üzerine 2 yazabilmek İçin yapmamız gereken iş :




X2 sözcüğünü yazdıktan sonra 2 rakamını seçelim sonra “Biçim  /Yazı tipi/Üst simge/Tamam” seçeneklerini sırası ile tıklayalım. Örnek:X2 işlemi gerçekleşti.

Yazdığımız yazının rengi, boyutu, yazı tipi ayarları için kullanacağımız menü “Biçim/Yazı Tipi” menüsü dür. Yine yazımızın büyük küçük dönüşümü için biçim menusundan tümü büyük veya tümü küçük seçeneklerini ihtiyacımıza göre seçeriz. Yine bu pencereden dosyamızın başlığını gölgeli yapmak kabarık yapmak gibi işlemleri gerçekleştiririz.
Paragraf :Paragrafların kenara uzaklığını ayarlamamızı sağlayan menüdür. Girinti mesafelerini önizleme ye bakarak istediğimiz genişlikte ayarlarız.
Madde İşaretleri ve Numaralandırma: Dosya satırlarına madde işareti, satır numarası koymamızı sağlayan menü.

Madde işareti eklenecek alanı seçeriz ardından “Biçim/Madde işaretleri ve numaralandırma” menülerini tıklarız, açılan pencereden istediğimiz seçeneği seçip tıklarız



ardından “Tamam” seçeneğini tıkladığımızda seçili madde işareti sayfamıza eklenmiş olur. Burada madde işareti eklenecek alanı seçmezsek sadece cursorun bulunduğu satıra madde işareti eklenir.

Satır numarası ekleme :

Bunun için satır numarası vereceğimiz alanı seçelim ardından “Biçim/Madde işaretleri numaralandırma/Numaralı” seçeneklerini tıklayıp sayfamıza uygulamak istediğimiz seçeneği seçelim ardından “Tamam” komutunu tıklayalım. Seçtiğimiz alana satır numarası verilmiş olacaktır. Aşağıdaki resimde yapılan işlemi görüyoruz. Ayrıca bu numaralandırmayı değişik şekillerde yapabiliriz.



Şayet madde işareti veya numaralandırmayı kaldırmak istersek o vakitte ilgili alanı seçip komut penceresini açar “Yok” seçeneğini tıklarız.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

FrontPage programını kullanarak Web sitesi yapmak