Microsoft Word Kullanımı lV


EKLE:
Ekle menusu, dosyamıza dışarıdan yapılacak her türlü ilaveler için kullanacağımız menüdür. Bundan önceki menüler de yeni ve eski bir dosya açmak, dosya içersinde düzenlemeler yapmak veri taşımak arama yapmak gibi işlemleri ve sayfa         görünümünü ayarlarken “Ekle” menüsü ile dosyamıza



dışarıdan değişik nesneleri ekleme işlemini gerçekleştiririz. Peki, bu nesneleri dosyamıza nasıl ekleyeceğiz. Şimdi bu menüyü tek tek tanıyalım:

Kesme: Sayfa sonunu nereden keseceğimizi ayarlayan menü. Cümle bitiminde mi, Paragraf bitiminde mi, Kelime sonunda mı nereden olmasını istiyorsak onun ayarlamasını yapacağımız menüdür. Eğer herhangi bir seçim yapmazsak standart değerleri kabul etmiş oluruz.
Sayfa Numaraları :Sayfamıza sayfa numarası eklememizi ve nereye eklememizi sağlayan menüdür. Sayfaya numara eklemek için “Ekle/Sayfa numaraları” seçeneklerini tıkla açılan pencereden “Konum “ seçeneğini tıkla ve bir konum seç, ardından “Hizalama” seçeneğini tıkla ve bir yer seç. Yapılan işlemi baskı önizleme penceresinden izle ayrıca her ihtimale karşı sayfa numarasının ilk sayfada görünmesi için “Numarayı ilk sayfada göster” komutunu tıklayarak aktif hale getir.



Yapılan işlemleri yukarıdaki resimde görüyoruz. Peki, tüm bu işlemleri yaptık fakat bakıyoruz sayfada numara gözükmüyor o halde ne yapmalıyız, yapacağımız işlem gayet basit hemen “Görünüm” menüye gidip “Sayfa Düzeni” komutunu aktif hale getireceğiz ve sayfada sayfa numaraları gözükecektir. Şayet sayfa numaralarının değişik şekillerde olmasını istiyorsak o zaman da “Biçim” menüsü nü tıklayıp beğendiğimiz “Sayı Biçimini” dosyamıza uygulayacağız.

Tarih / Saat :Dosyamıza tarih ve saat eklememizi, sağlar. Önce tarih ve saati ekleyeceğimiz noktayı mausumuzun sol kulakçığı ile üzerine tıklayarak seçelim ardından ”Ekle/Tarih saat” seçeneklerini tıklayalım, açılan pencereden beğendiğimiz tarih ve saat modelini seçip üzerine bir kere tıklayıp seçili hale getirelim, dosyamızda günün tarihinin otomatik olarak güncellenmesi için “Otomatik olarak güncelleştir”  komutu önündeki kutuya tıklayarak aktif hale getirelim. Ardından ”Tamam” komutunu tıklayalım, İşlem tamamlanmıştır.
Eğer dosyamızda günün tarihinin otomatik olarak güncellenmesi gerekmiyorsa bu komutu aktif hale getirmeyiz veya aktif halde ise mausumuzla üzerine tıklayıp aktifliğini kaldırırız, devre dışı bırakırız. Tabiki diğer seçeneklerde gerekiyorsa kullanılır.

Otomatik Metin :Sayfamıza hazır otomatik metin eklememizi sağlayan menü. Veya hazır metinlerimizi değiştirmemizi sağlayan menüde diyebiliriz.
Şöyle düşünelim bir dosyamız var ve bu dosya içersinde sık sık aynı cümleyi kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu cümleyi tekrar tekrar yazmaktansa onu “Otomatik Metin” menüsü ile istediğimiz zaman klavye ile yazmadan kullanmamızı sağlarız. Bir başka örnek hatalı yazılan bir sözcüğü otomatik olarak değiştirmek istiyoruz. Yapılan işlem budur.

Bu menü ile dosyamıza hazır metinler ekleyebileceğimiz gibi kendi hazır metinlerimizi de oluşturabiliriz. Önce : “Ekle/Otomatik metin” seçeneklerini tıkla açılan pencereden istediğin örneği seç ve dosyana ekle aşağıda “En derin saygılarımla” seçeneğini tıklayınca cursorumun bulunduğu



noktaya seçtiğim sözcüğün eklendiğini görürüz. Artık sözcüğü,  yazmama gerek kalmaz. Biz kendi hazır metnimizi de oluşturabiliriz. Yine “Ekle/Otomatik Metin” seçeneklerini tıkla açılan pencereden “Otomatik Düzelt” seçeneğini tıklayarak aktif hele getir. Aşağıda ki şekle dikkat edelim ardından istediğimiz metni oluşturmak için “Değiştirilen “ yerine, örnek “bsd” yazalım ardından “Yerine” penceresine “Bu sayfa deneme sayfasıdır” yazalım artık “Bu sayfa deneme sayfasıdır” metni lazım olduğunda



veya değiştirilmek istenildiğinde “bsd” yazmamız ve Enter tuşuna basmamız yeterli olacaktır. Karşımıza “Bu sayfa deneme sayfasıdır” cümlesi hazır olarak çıkacaktır.
 Simge :Bir düşünelim yazı yazıyoruz ama her karakter klavye ile yazılamıyor örnek : å,Y,F,®,≈,∞,⅞,∞,Ế,Ж,Ω,∑ , vs gibi klavye ile yapamadığımız karakterleri kısa yoldan dosyamıza girmemizi sağlayan menüdür.

Bu işlem için önce simgeyi ekleyeceğimiz yeri mausumuzla üzerine tıklayıp seçili hale getirelim. Ardından  “Ekle/Simge” seçeneklerini tıklayalım.
Açılan simge penceresinden bize lazım olan simgeyi üzerine mausumuzla tıklayıp seçelim ardından  “Ekle” komutunu tıklayalım. Simge dosyamıza eklenmiş olur.



Her tıklama işlemi bir karakter ekleyeceğinden karakter eklenecek yeri açık tutalım ki yaptığımız işlemi görebilelim. Ardından “Kapat” komutunu tıklayıp dosyamıza döneriz.

Açıklama :Çalıştığımız sayfaya maus üzerine gelince görünebilen uzaklaşınca kaybolan açıklama koymamızı sağlayan menüdür. Bu açıklama eski versiyonlarda bu şekilde olurken Ofis Xp de sayfanın sağ tarafında açılan kırmızı renk bir baloncukla oluşuyor. 

Açıklama için önce açıklama metnini ekleyeceğimiz bölümü seçelim ardından ”Ekle/Açıklama” menülerini tıklayalım, ardından açılan balon içersine yazmamız gereken açıklamaları yazarız böylelikle dosya bozulmadan istediğimiz açıklamalar dosyamıza eklenmiş olur. Bazen soruluyor ne işe yarar diye: Şöyle düşünelim dosyamızda anlattığımız bir konu hakkında okuyucuya bilgi vermek istiyoruz ama bilgi dosyamızı bozmamalı ve isteyen bu bilgiye rahatlıkla ulaşmalı burada yapılan işlem budur. Dosyamız aynen yerinde kalırken çalışmayı inceleyen veya açıklanması gereken bilgiye ulaşmak isteyen kullanıcı açıklamaları rahatlık görebilir. Örnek İstiklal Marşı başlığına açıklama koymak istiyoruz inceleyen buradaki İstiklal sözcüğünün “Bağımsızlık” olduğunu öğrenebilsin bu açıklamayı başlığa giremeyeceğimize göre bir açıklama penceresi ile dosyamıza ilave edelim.

Aşağıdaki resimde yapılan işlemi ve yapılmış halini görüyoruz.




Dipnot :Kitaplarda da gördüğümüz gibi sayfamıza dip not ilave etmek için kullanacağımız menü. Xp ve sonrasında kaldırılmış sadece önceki versiyonlarda var açıklama ile benzerlik gösterir. Kitaplardaki dip notu düşünün aynı işlem.

Resim Yazısı :Sayfamızın seçili yerine çeşitli eklemeler yapmak için kullanılır. Xp ve sonrasında yoktur.

Dizin ve Tablo :Dosyamıza dizin eklemek için kullanılır. Xp ve sonrasında yoktur.

Resim :Dosyamıza clipoarttan veya herhangi bir dosyadan resim eklemek için kullanılan menü.

Burada sadece resim değil aynı zamanda WordArt metni de eklememize imkân tanır. Önce resim ekleyelim. Bu işlem için “Ekle/Resim “ menülerini tıklayalım ardından açılan pencereden “Küçük resim” seçeneğini tıklayıp açalım win98 ve Ofis Xp öncesinde doğrudan küçük resim penceresi açılır istediğimiz resmi seçer “İnsert “ komutunu tıklarız ve seçtiğimiz resim dosyamıza eklenmiş olur.

Eğer Ofis XP kullanıyorsak o vakit açılan sayfanın sağ alt köşesinde Clip Organizer… diye açılan komuta gideriz tıklayınca karşımıza içersinde kategorilere ayrılmış yüzlerce resim bulunan bir pencere açılır o pencereye bakarız ve bizim aradığımız hangi seçenekse, klasörünü açar istediğimiz resmi seçip “Kopyala/Yapıştır” ile dosyamıza ekleriz.(Yalnız bu işlemi ilk defa yapıyorsak Ofis Xp önce bilgisayarımızdaki resimleri arayıp bulmak için bizi uyarır. Bizimde bu işlem için onay vermemiz gerekir. Böylece bilgisayarımızdaki tüm resimleri bularak kendi klasörüne alır.) Aşağıdaki resimde oluşan resim koleksiyonlarının listesini görüyoruz.



Biz burada açılan pencereden Office koleksiyonlarını seçelim üzerine tıklayalım açılan klasörlerden “Doğa “ seçeneğini tıklayalım açılan resimlerden bir resim seçip “Kopyala/Yapıştır” komutu ile dosyamıza yapıştıralım. Aşağıdaki resimde açılmış klasörü ve seçilen resme kopyala komutunun verilişini görüyoruz.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

FrontPage programını kullanarak Web sitesi yapmak