Microsoft Word Kullanımı lll


ÖZELLEŞTİR:

Önce kendi araç çubuğumuzu oluşturalım:

“Araç Çubukları/Özelleştir” komutları ardından açılan pencereden “Araç çubukları/Yeni” komutlarını tıkladım. Açılan pencereye “Deneme Araç Çubuğu” adını verdim, bunu aşağıdaki resimde görüyoruz.




“Tamam” komutunu tıkladım. Aşağıdaki, resimdeki gibi araç çubuğu oluştu “ Komutlar” penceresini tıkladım. Açılan pencereden istediğim komutu seçip mausumun sol kulakçığı ile tutup, çekip kendi araç çubuğumun içerisine bıraktım, yeni araç çubuğumuzu aşağıda görüyoruz. Artık istediğim komutları araç çubuğuma yerleştirmek için önce “Dosya”  menüsü nü tıkladım oradan seçtiğim “Yeni, Aç, Kaydet, Yazdır” komutlarını çekip araç çubuğuma bıraktım, ardından   “Düzen” menüsü nü seçtim, oradan geri al, yinele komutlarını seçip araç çubuğuma bıraktım, artık araç çubuğum oluştu, sonra araç çubuğumu çekip sayfamda istediğim yere yerleştiririm. İstersem kaldırırım istersem silerim silmek için “Araç Çubukları/ Deneme Araç Çubuğu” seçeneğini işaretleyip sil komutunu tıklamak yeterlidir.  Oluşturduğum araç çubuğu ekrandan silinmiş olur.



Şimdi de yerleşik menülere istediğimiz komutu eklemeyi veya çıkarmayı öğrenelim.
Bunun için örnek olarak “Dosya” menüsü ne gidelim, bu menüde olmayan bir komutu buraya yerleştirmek için “Özelleştir/Komutlar” seçenekleri ardından  “Kategorilerden” , “Dosya” komutunu seçtim, ardından “Dosya” menüsü nü açtım ve komutlar penceresinden istediğim komutu seçip mausumun sol kulakçığı ile tutup, sürükleyip dosya menüsü nün içine bıraktım, artık istediğim komutu taşır;



istediğim komutu da çıkarırım, çıkarmak için de menüde ki seçtiğim komutu, mausumun sol kulakçığı ile çekip özelleştir penceresine bırakırım. Yine istediğim komutun yerini değiştirmek için mausumla üzerine gider mausumun sol kulakçığı ile tutar bastırıp istediğim yere taşırım zaten yukarıdaki resimde baskı önizleme komutunu pano içersinde taşınırken görüyoruz.

YERLEŞİK MENÜ OLUŞTURMAK

Word de yapabileceğimiz çalışmalardan biride kendi yerleşik menümüzü oluşturmaktır. Buradaki amaç çok sık kullandığımız komutları devamlı aramaktansa yeni bir menü ile kendi menümüzü oluşturur istediğimiz komutları burada saklayarak işimizi hızlandırırız.

Bunun için önce “özelleştir” komutunu tıklayalım ardından açılan pencereden:   “Komutlar/Yeni Menü” seçeneklerini tıklayalım.
 
Ardından karşımıza çıkan sağ pencerede ki “Yeni Menü” komutuna gidelim “Yeni Menü” seçeneğini mausumuzun sol kulakçığı ile tutup ana menü üzerinde istediğimiz yere sürükleyip bırakalım, ardından daha önce araç çubuklarında oluşturduğumuz gibi istediğimiz komutu seçip mausumuzla çekerek menü nün altında açılan kutuya bırakalım, böylece kendi yerleşik menümüz oluştu.
Burada “Özelleştir” penceresi açıkken yeni menümün üzerine gidip mausumun sağ kulakçığı ile tıkladım, açılan pencereden “ad” penceresine “deneme1” yazdım, böylece yerleşik menümün adı “deneme1” oldu. Bunu aşağıdaki resimde daha iyi görüyoruz. Bu pencereyi kullanarak istediğim düzenlemeleri yaparım.



 Şayet burada oluşturduğumuz yerleşik menümüzü kaldırmak istersek daha önce yaptığımız gibi menüyü mausumuzun sol kulakçığı ile çekip “Özelleştir” penceresine bırakırım veya menünün üzerine mausumun sağ kulakçığı ile tıklayıp açılan pencereden “Sil” komutunu tıklarım böylece yerleşik menüm silinmiş olur.

Dipnotlar                  :Sayfamıza dipnot koymak için kullanacağımız menüdür.(Bir kitapta bulunan dip not şeklinde düşünelim. Hemen hemen aynı işlemdir.) Bu seçenek Ofis Xp de yoktur önceki versiyonlarda kullanılan bir komuttur.

Açıklamalar             :Dosyamızda herhangi bir yere gizli veya görünür açıklama koymak için kullanabileceğimiz menüdür. Buradaki özellik sayfa düzenini bozmadan dosyaya müdahale etmeden dosyada istenilen yere açıklama penceresi yerleştirilmesidir. Bununla ilgili açıklamalar ileriki sayfalarda “Ekle” menüde geniş olarak yapılacaktır.

Alt bilgi Üst Bilgi    :Dosyamıza tarih, saat, v.s gibi sabit eklemeler için kullanılan menüdür. Dosyaya dışarıdan yapılan tüm eklemeler “Ekle” menü ile yapılırken “Alt ve ÜSt bilgi” dosyamıza “Görünüm” menü ile yapılır.



“Alt bilgi Üst bilgi “ komutunun tıklanması ile açılan pencereden istediğimiz seçenekleri tıklayarak dosyamıza ekleriz. Örnek: Tarih eklemek için komut penceresindeki tarih komutunu tıklarız sayfaya tarih eklendikten sonra  “Kapat” komutunu tıkladığımızda sayfamıza tarih eklenmiş olduğunu görürüz. Alt ve üst bilgi ile dosyaya eklenen veri normal silme işlemi ile dosyadan kaldırılamaz. Kaldırmak için veri üzerine gidip mausumuzun sol kulakçığı ile çift tıklarız “alt ve Üst bilgi” penceresi açılmış olur. Açılan pencerede istediğimiz veriyi siler “Kapat” komutu ile pencereyi kapatırız.

Tam ekran   :Çalışma dosyamızın tam ekran görünmesini sağlayan menüdür. Dosyamızın tam ekran görünmesini sağlamak için “Tam ekran “ menüsü nü tıklarız, ekranımızda hiç bir araç çubuğu bulunmaz, ekran tamamen kullanımımıza açılır. Ekran tıpkı not defteri görünümü almıştır. 
Şayet tekrar ekranın eski haline dönmesini istiyorsak sayfada açılan “Tam Ekranı Kapat” penceresini tıklamamız yeterli olacaktır.

Yakınlaştır: Çalışma sayfamızdaki nesnelerin görünümünü istediğimiz oranda büyütüp küçültebileceğimiz menüdür. Buradaki büyütüp küçültme sanaldır. Sadece görünüm olarak yapılan bir değişmedir. Şayet dosyamızı yazdırmaya kalksak bu tamamen kaybolacak ve yazıcıdan normal boyutlarda %100 görünümlük bir dosya çıkacaktır.

Ayrıca burada ki oranları değiştirirken aynı zamanda önizleme penceresinden  yapılanları kontrol edebilir ve istediğimiz gibi sayfamızı ayarlayabiliriz. Aşağıdaki resimde bu örnekleri ve yapılışını görüyoruz. “Yakınlaştır” komutu altında bulunan seçeneklerden her birini deneyebiliriz veya “Yüzde” komutu önünde bulunan penceredeki



sayısal değeri, aşağı ve yukarı ok tuşlarını tıklayarak istediğimiz oranlarda daha büyük ve daha küçük ölçülerde değiştirebiliriz.

Yine “Sayfa Genişliği”,”Metin Genişliği” , “Tüm Sayfa” seçeneklerini de kullanarak dosyamızı çeşitli şekillerde görüntüleyebiliriz. Ön izleme penceresinden de yapılanları izleyebiliriz. Tamam, komutunu tıklayarak seçimimizi dosyamıza uygularız.”İptal” komutu ise yapılan son işlemi uygulamaya koymadan kaldırır ve dosya en son görünümüne döner.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

FrontPage programını kullanarak Web sitesi yapmak