Kullanıcı Hesapları


    
          
          KULLANICI HESAPLARI

             Windows XP ile gelen yeniliklerden biri de “Kullanıcı Hesapları”dır. Bununla aynı bilgisayarı kullanan farklı kişiler birbirlerine karışmadan kendi kullanıcı hesaplarından bilgisayarlarını açıp kendi masa üstü konumlarında çalışmalarını yapabilirler. 

Bilgisayara Windows’un kurulumu aşamasında istenildiği kadar hesap oluşturulabilirken istenildiğinde Windows XP de yeni hesap oluşturma, hesap adı değiştirme, hesap silme, hesap şifreleme, hesaba resim ekleme veya hesap resmini değiştirme gibi bazı özellikler daha sonra tekrar düzenlenebilir. 

            Biz aşağıdaki resme dikkatle bakacak olursak bu seçenekleri görebiliriz. Ayrıca hesabımızı istersek şifreleyip sadece kendimize özel hale getirebiliriz. Bunun için kullanıcı hesap ve oturum açma şeklini değiştir, seçeneğini tıklayıp “Şifre” penceresine istediğimiz bir şifreyi yazıp hesabımızı şifreleyebiliriz, fakat kesinlikle şifremizi unutmamalıyız. Aksi halde hesabımıza ulaşmakta zorlanırız ve şifre girerken ne yazmışsak aynısını girmek zorundayız. Harf, rakam, büyük-küçük harf kısaca en küçük bir değişiklik bize hata mesajı verecektir ve kullanıcı hesabımızı kesinlikle bize açmayacaktır. Buradaki küçük bir hata bilgisayarımıza Windows’un yeniden kurulmasına kadar bizi götürebilir. 


            Ortak kullanılan bilgisayarlarda şayet bir kullanıcı hesabı varsa, kullanıcı hesabın şifrelemek pek doğru olmaz veya en azından bir hesap şifresiz bırakılmalı ki aynı bilgisayarları bir başkası kullanmaya kalktığında şifre sorunu ile karşılaşmasın.
Özellikle dershane okul laboratuarı gibi yerlerde bu şifreleme işi daha da önem kazanmaktadır aynı bilgisayarı kullanmak zorunda olan birçok öğrenci şifreleme yüzünden bilgisayar kullanamamaktadır.

Tüm bu açıklamalardan sonra Windows XP Kurulu olan bir bilgisayarda yeni bir kullanıcı hesabı nasıl oluştururuz bunu öğrenmeye çalışalım:

Bilgisayarda yeni bir kullanıcı hesabı oluşturabilmek için öncelikle bilgisayarın bir yönetici tarafından şifrelenmemiş ve kullanımın sınırlandırılmamış olması gerekir.

Çünkü böyle bir bilgisayar bize yeni bir kullanıcı hesabı açmak fırsatı vermeyecektir. Ancak mevcut kullanıcı hesabı üzerinde bazı değişiklikler yapmanın ötesinde başka bir işlem yapamayız.  Sadece hesap açmak değil aynı zamanda bilgisayarımıza zamanlanmış görev verme bakım yapma gibi işlemlerde şifreleme sonunda etkisiz hale getirileceğinden bilgisayarımıza gerek hesap açarken gerekse şifrelerken tüm bu özelliklerin kullanımından doğacak sorunları düşünmek zorundayız.

Burada şu özellik unutulmamalı. Bizim hesabımızı şifrelemek kesinlikle verilerimize başka bir kullanıcı ulaşamaz anlamına gelmez. Aynı bilgisayarı kullanan her kullanıcı rahatlıkla bizim bilgilerimize ulaşır istediği gibi kullanabilir.

YENİ KULLANICI HESAPLARI OLUŞTURMAK İÇİN:

            Bilgisayarımda yeni bir kullanıcı hesabı oluşturmak istiyorum. Sırayla :
“Denetim Masası/Kullanıcı hesapları/Yeni hesap oluştur“ komutlarını tıkladım. Açılan pencerede“Yeni Hesap Oluştur” komutunu tıklayınca açılan 


yeni pencerede ki “Yeni hesaba ad verin” başlığını altında bulunan
“Yeni hesap için bir ad girin” penceresindeki kutuya oluşturacağım hesabın adını yazdım (ben burada “DENEME HESABI” adını girdim) ve ardından “İleri” komutunu tıkladım. Aşağıdaki resimde yapılan işlemleri görüyoruz. Karşıma yeni bir pencere açıldı


Açılan pencereden “Hesabı oluştur” komutunu tıklayarak yeni kullanıcı hesabımı oluşturdum ve pencereyi kapatarak kullanıcı hesaplarına döndüm. Kullanıcı hesaplarını açtığımda yeni oluşturduğum hesabı aşağıda resimde de görüyoruz.


hesap oluşturulurken aynı menüden hareketle hesap silme, parola vs gibi işlemleri gerçekleştiririz. Yalnız çalıştığımız hesabı silmeye kalkarsak silemeyiz. Silmek için mutlaka kullanıcı hesabı yöneticisi olmalıyız ve onun dışındaki hesabı silmeliyiz. Aksi halde bilgisayarımız silme işlemini yapamadığı gibi yapılacak işlem hakkında bizi uyaracaktır.


            Şimdide hesabımızı silelim bunun için “Kullanıcı Hesapları” penceresinden oluşturduğum “DENEME HESABI” hesabını tıkladım açılan pencereden “Hesabı sil” komutunu tıkladım ve hesaptaki dosyalarımın saklanması konusunda beni uyardıktan sonra hesabım silindi.


            Ortak kullanılan bilgisayarlarda, kullanıcı hesapları, kişilere kendi hesaplarında çalışma imkânı tanırken, bilgisayar ekran koruyucusuna konulacak bir şifre diğer kullanıcıları da engelleyeceğinden ekran koruyucuya şifre koymamak daha saygılı ve akıllı bir iş olur.

Başlat Menüden kullanıcı hesabı logosunu değiştirmek:

Başlat menüye gidelim üst kısımdaki logo üzerine tıklayıp açalım.



açılan pencere üzerindeki resimlerden istediğimizi seçelim.


ardından “Resim değiştir” komutunu tıklayalım. Seçtiğimiz resim Kullanıcı hesabı logosu olarak kullanıcı hesaplarında yerini alacaktır. Aşağıdaki resme bakalım,


dikkat edersek ilk resimde kar tanesi varken ikinci resimde astronot resmi çıkmıştır. Ayrıca yukarıda anlattığımız işlemler menüsüne buradan da ulaşıp istediğimiz işlemleri gerçekleştirebiliriz. 

Buraya istersek kendi resmimizi de koyabiliriz. Bunun için “Daha çok resme göz at” komutunu tıklayalım açılan pencereden kendi resmimizi bulup “Aç” komutunu girelim. Kendi resmimiz “Başlat” menüye yerleştirilmiş olur.


Resimde de kendi resmimizi kullanıcı hesabımızda görüyoruz.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

Outlook Express kurulum ve kullanımı