Virüsler ve korunma yolları


BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

Bilgisayarların günlük hayatımızda hızlı yayılması ve günlük işlerimizdeki kullanımının yaygınlığına karşın pek te onların hastalıklarının başında gelen virüsler hakkında bilgi sahibi olduğumuz söylenemez virüz deyince aklımıza ilk olarak hastalık yapan mikroplar gelmesine karşın gerçekte ise onlar sadece küçük birer yazılımdır. Tabii ki bunlar diğer bilgisayar yazılımlarından biraz farklılar. Bu farkların başında kendilerini kopyalamaları geliyor. Tıpkı biyolojik virüslerin DNA'lar ile çoğalmaları gibi bilgisayar virüsleri de kendilerini başka programlara ya da boot'a kopyalayarak çoğalırlar. Diğer bir özellikleri ise çalışmaları için kullanıcıya bağlı olmamaları yani aktif bir yapıya sahip olmaları. Böylelikle kullanıcının onayını ya da emrini beklemeden hareket ederler. Bilgisayar sistemlerine zarar vermeleri de kullanıcının istemediği zamanlarda istemediği şeyler yapmasıyla olur. Virüsler varlıklarını devam ettirebilmek amacıyla sürekli olarak kendilerini kopyalarlar ve böylelikle tüm dünyadaki bilgisayarlara yayılma şansı bulurlar.Helede günümüzde genişband yayıncılığının gelişmiş olması internetin hızlanmasına haliyle de çok kısa zamanda dünyanın birçok yerine yayılmasına fırsat verir.Burada belkide teknolojik olarak geri kalmış ülkeler virüs tehlikesine karşı daha şanslı sayılabilirler.


Her geçen gün virüslerin sayısı katlanarak artıyor. 1983 yılında bilgisayar virüslerine isim babalığı yapan Friedrich Cohen bile onların gün gelip de onbinlerle ifade edilebileceğini belkide düşünememişti herhalde. Ancak bugün sayıları giderek artıyor ve bunun temelinde de psikolojik durumları hala tartılaşılan bilgisayar programcıları geliyor! Kimileri aşklarını duyurmak, kimileri nükleer denemeleri protesto etmek, Emperyalizmi protesto etmek ...,kimileri ise sadece eğlence amacıyla virüs yazıyor. Bir bilgisayar virüsü programlamak için süper bilgisayar programcısı veya sanılanın aksine bilgisayar dehası olmaya gerek yok, sıradan bir programcı hatta programcılığa meraklı 9-10 yaşlarında bir çocuk bile rahatça bir virüs programı yazabilir. Fakat virüsünün dünyaya yayılıp, adını duyurması virüsün kaynak kodununun (source code) kalitesine bağlıdır. Virüsleri kabaca dört grupta inceleyebiliriz.

File (Dosya), Trojan (Truva), Makro ve Boot virüsleri.

Boot virüsleri : Disketlerin Boot Sector ya da sabit disklerin Master Boot Sector denilen ilk sektörlerine kendilerini kopyalarlar. Daha sonra kendilerini yine kopyalayarak diğer bilgisayarlara ulaşırlar. Temizlemesi en kolay virüs türüdür.

Dosya (File) virüsleri : Bunlar ise çalıştırılabilir programlara (uzantıları . exe, . com gibi olanlar) bulaşırlar ve bunlardan diğer dosyalara kendilerine kopyalarlar. Böylelikle de bulaştıkları dosyanın uzunluğunu artırırlar; ancak günümüzde dosya uzunluğunu artırmadan da bulaşan virüsler var. Virüs eklentisi genellikle dosyanın sonunda ve nadiren de ortasında olur. Virüs hafızada kalabilir (resident virus) ya da doğrudan çalıştırıldığında (direct action virus) etki gösterebilir. Ya da her iki özelliği de kullanabilir.

Dosya (File) virüsleri : Truva atı olarak nitelendirilen Trojan'lar ise diğer virüslerden farklıdırlar. Aslında bunları virüs kategorisini koymak pek de mantıklı değil. Virüsler yapı itibariyle kendilerini başka yerlere kopyalama, yani "bulaşma" özelliğine sahiptirler. Truva'lar ise genellikle bunu yapmazlar. Son zamanlarda gündemde bir hayli yer edinmeleri ise Internet'in yaygınlaşması ile oldu. Bildiğinizi gibi eski bir öyküye göre Truvalılar'ı yenemeyen Yunanlılar tahtadan dev bir at yaparak bunu savaş tazminatı olarak Truvalılara verirler ve kentin kuşatmasını kaldırırlar. Truva atı denilen atın içine gizlenmiş Yunanlı askerler gece olduğunda şehrin kapılarını açarlar ve eğlenceye dalmış olan Truvalıları öldürürler. Şimdi tarihi efsanelerin ne ilgisi var virüslerle demeyin!! Modern çağda siz Truvalılar oluyorsunuz ve Yunanlılar bir sürü Truva tı ile sizin bilgisayarınıza musallat oluyorlar. Truva'lar 2 kısımdan oluşur. Birincisi bir şekilde size ulaştırılır ve çalıştırdığınız andan itibaren bilgisayarınız 2. kısmı elinde bulunan kişinin kontrolü altına girer.

Makro virüsleri : Word, Excel gibi makro kullanıma imkan tanıyan programların dosyalarına bulaşan virüslerdir. Yapılarını makrolardan aldıkları için bu adla anılırlar. Son dönemdeki pek çok "ünlü" virüs makro virüsleridir. Bilgisayar virüsleri sisteminize bulaştıktan sonra bilgisayarınızda kuluçkaya yatarak zarar verecekleri zamanı beklerler (çoğunun içlerinde "time-bomb" denilen zamanlama ayarları vardır); ancak bu zararlar tamamen programlara yöneliktir. Yani bilgisayar virüsleri donanım (hardware) parçalarına fiziksel zarar veremezler. Size yapabilecekleri en büyük kötülük programlarınızı, verileriniz silmek olacaktır. Bunun dışında geçici olarak klavyenizi kullanmanızı engelleyebilir, ekrana değişik yazılar yazabilir (çok aç olduğu için sürücünüze hamburger koymanuzı istemesi gibi) ya da yazıcınıza sizin istemediğiniz emirler gönderebilirler. Onlardan kurtulmak yerine hiç karşılaşmamayı deneyin!! Bunun için öncelikle sadece orjinal program kullanmaya başlayın yani korsan yazılım (yasadışı programlar) almayın. Çünkü virüslerin büyük bir kısmı bu yasadışı kopyalarla dağılır. Bunun dışında sürücünüzde disket varken bilgisayarınızı reset'lememeniz ya da size ait olmayan disketleri bilgisayarınızda kullanmamanız da bazı önlemler olabilir. Tüm bunları yapmanıza karşın bir gün başınız onlarla derde girerse piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz anti-virüs programlarını kullanarak bilgisayarınızı virüsten kurtarabilirisiniz.

TAVSİYELER. . .

Herşeyden önce mutlaka bir antivirus antispam guard gibi görevleri yapan bir program bilgisayarınızda bulunduralım.Bulundurmak yeterli değildir.Mutlaka bilgisayarımız internete devamlı bağlıysa bu programın ayarlarını kontrol edelim ve otomatk update seçeneğini açık bulunduralım ki program kendi kendini update edebilsin.Eğer update işlemini yapmazsak programımız yeni virüsler hakkında yeterli olmayacaktır.Belli aralıklarla bilgisayarımızı kontrol edelim.Bilmediğimiz yerlerden bize gelen E_Postaları açmayalım bilmediğimiz programları bilgisayarımıza yüklemeyelim.Eğer yüklemek istiyorsakta mutlaka bir virüs taramasından geçirelim.

Windows için tasarlanmış bir anti-virüs programınız mutlaka olsun; ama en azından bir tane de DOS üzerinde çalışan anti-virüs bulundurun. Düşünün ki bir virüs sonucu Windows'unuza da bulaştı ve Win sürümü anti-virüs programınız sağlıklı olarak çalışmıyor. Böyle bir anda tek kurtuluşunuz DOS anti-virüsü olacaktır. Elinizdeki anti-virüs programlarına sonuna dek güvenmeyin. Bugün yüzbinlerin üzerinde virüs var. bizim bildiğimiz çok az sayıdaki veya belkide yüzbin civarında Macro ve Trojan virüsü söz konusu. Anti-virüs üreticilerinin sitelerini gezerek yeni virüsler hakkında bilgi edinin. Sisteminizi boot ederken disket sürücüsünde disket olmamasına dikkat edin. Böylelikle çoğunlukla boot virüslerinin önüne geçersiniz. Eğer boot virüsü olan bir disket varken boot ederseniz, virüs aktif hale gelir ve RAM'de saklanır. Genellikle hafızanın üst kısımlarında saklandıkları için DOS'un gördüğü hafıza miktarı düşecektir (Mesela 640K yerine 639K görürsünüz). Bu şekilde boot virüslerinden haberdar olabilirsiniz. Ancak "stealth" virüsleri de hesaba katmak lazım. . .

Eğer tüm çabalarınıza rağmen sisteminize bir virüs bulaşmışsa, yapacağınız ilk şey soğukkanlı olmak! Eğer paniklerseniz muhtemelen virüsten kurtulmak için format atmak gibi gereksiz arayışlara yönelebilirsiniz. Öncelikle virüsün ne tür bir virüs olduğunu, özelliklerinin ne olduğunu bulmaya çalışın. Piyasadaki her virüs zarar verir diye bir kural yok. Belki de tamamen zararsız ya da kolayca temizlenebilecek bir virüs için kıymetli verilerinizi kaybedebilirisiniz! Sizin için önemli olan tüm programların ve herşeyden önemlisi verilerin yedeğini MUHAKKAK alın. Haydi programlar neyse; ama kişisel verilerinizi tekrar bulma şansınız yoktur! Mutlaka write-protect'i açık olan "temiz" bir sistem disketi bulundurun. Mümkünse virüs taraması yapmadan önce sistemi böyle bir disketle açın. Dosyaya istediğiniz ismi verin; ama uzantısı COM olsun (ASC-II olarak kaydedin, dosya uzunluğu 68 byte olacaktır). Şimdi taratın bakalım F-Prot ile!


VİRÜS OLDUĞUNU NASIL ANLARIM ? Eski dönemlerde bu soruyu cevaplamak belkide daha kolay olurdu. Kısaca Dosya virüsleri dosya uzunluğunu arıtırır, Boot virüsleri ise hafızayı azaltır! diye cevap verebilirdik.Ancak günümüzde "Stealth" virüsler, dosya uzunluğunu artırmayan virüsler, "worm"lar derken virüs teknolojisinin de geliştiğini görüyoruz. Eğer sisteminiz hiçbir neden yokken yavaşlamaya başlamışsa, anlamsız hata mesajları veriyorsa, disk ışık(lar)ı gereğinden fazla yanıyorsa, bazı dosyalar durup dururken kayboluyor tekrar görünüyorsa istemediğiniz sayfalar bilgisayarınızda açılıyorsa sisteminizde muhtemelen bir virüs vardır (kesinlikle vardır diyemeyiz ama muhtemel olabilirlik!..). Evet, virüslerden korkmayın; ama korunmayı da ihmal etmeyin.Kendi menfaatınız açısından tabiki.

Yazılım teknolojisindeki sürekli yenilikler virüslerinde bilgi olarak değişmesine yolaçmaktadır.Buna bağlı olarak bizimde kendi bilgilerimizide sürekli yenilememiz gerekmektedir.

Tüm bilgisayarlarımıza zarar veren yazılımlara karşı bilgisayarlarımızı korumak için ne gibi araçlara sahip olmamız gerekir en önemlisi nasıl bu araçlara ücretsiz nasıl sahip olacağız şimdi birazda bunun üzerinde duralım..

Bilgisayar dünyası çok değişti gelişti.Bir yanda süper fiyatlarla satılan süper programlar biryandan da aynı işi yapan ücretsiz programlar peki biz hangisini tercih etmeliyiz..

Eğer bilgisayarımız bir kişisel bigisayarsa sadece kendi işlerimiz için oyun oynamak yazı yazmak bilgilerimizi saklamak arkadaşlarımızla haberleşmek vb gibi işler için kullanıyorsak ücretsiz olarak satılan birçok kaliteli antivirus programı bizim işimizi rahalıla görür.Tam aksine bunların dışında önemli bir kişiliksek siyasetçi işadamı bürokrat yönetici o zaman iş değişir bilgilerimiz mutlaka başkaları içinde değerlidir o zaman güvenliğimiz daha öncelikli demektir.

Eğer güvenliği sağlanacak bilgisayar işyeri banka şirket ise o zaman güvenlik çok daha önemli.Mutaka lisanslı bir antivirus programı almak ve sürekli güncellemek güvenliğimiz için öenmlidir.

Sadece antivirus programı değil onun yanında aynı işi bile görse spam,registir,reklam ajanlarını temizleyecek yazılımlarada ihtiyaç vardır.

Şimdi bizim ihtiyaç duyacağımız ücretsiz yaılımları tek tek tanımaya çalışalım.

Avira Free Antivirus virüslere, truva atlarına, kimlik hırsızlarına, solucanlara karşı sağladığı koruma ile bilgisayarınızda kullanabileceğiniz kapsamlı bir antivirüs yazılımıdır.

Kişiselleştirilebilir özellikleriyle dikkat çeken yazılım, hem çevrim içi hem de çevrim dışı uygulamalar sırasında bilgisayarınızın güvenliği için en doğru seçimlerden biri. Bu ücretsiz program ile bilgisayarınızı korumak için yüksek ücretler ödemenize gerek kalmayacak. Hiçbir ücret ödemeden Avira teknolojisine bilgisayarınızda sahip olabilirsiniz.İndirmek için tıklayınız

Avast! Free Antivirus (Avast Home Edition) Ücretsiz antivirüs programı denince ilk akla gelen programlardan olan avast! Free Antivirus, eklenen yeni özellikleriyle yine pek çok bilgisayarda yerini alacak. Bulut tabanlı koruma ve güncelleme özellikleri geliştirilen avast! Free Antivirus 7 arayüzünde ise kullanıcı deneyimini kolaylaştıracak yenilikler yaptı.İndirmek için tıklayınız

AVG AntiVirus Free Edition.AVG Anti-Virus Free Edition daha az yer kaplayan ve bellek kullanımını bir önceki sürüme oranla azaltan yeni sürümüyle karşımızda. Daha hızlı tarama iddiasını daha iyi bir performansla birleştiren yazılım, arayüz tasarımında önemli bir değişiklik içermiyor. Program sahte antivirüs yazılımlarını tanıma konusunda geliştirilmiş.İndirmek için tıklayınız

Advanced SystemCare Free bilgisayarınızı optimize etmek için kullanabileceğiniz en güçlü ücretsiz programlardan. Sistem hatalarını tespit edip onararak bilgisayar güvenliğine katkıda bulunan Advanced SystemCare Free, kişiselleştirilmiş özellikler için hazırlanmış farklı modülleriyle etkili kullanım sağlar.

İçerisinde bulunan 20'den fazla sistem aracıyla bilgisayarın kontrolünü ele almanızı sağlayan program Türkçe dil desteği sayesinde de tercih sebebi. Programla yapabilecekleriniz arasında kayıt temizliği, disk birleştirme, güvenlik analizi, casus yazılım kaldırma, hata onarma, kişiselleştirme sayılabilir. Bilgisayar optimizasyon işlemlerini zorlanmadan, kolay bir arayüz aracılığıyla tek tıklama ile gerçekleştirmek isterseniz Advanced SystemCare Free.İndirmek için tıklayınız


CCleaner Açılımı Crap Cleaner olan CCleaner programı ile bilgisayarınızda bulunan gereksiz dosyaları silerek daha istikrarlı ve performanslı bir sistem elde edebilirsiniz. Küçük boyutuna rağmen sistem temizliği konusunda çok güçlü olan bu ücretsiz program bilgisayarınızın tertemiz hale gelmesini ve ilk günkü gibi hızlı çalışmasını sağlıyor.İndirmek için tıklayınız
 


Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

Outlook Express kurulum ve kullanımı