Bilgisayar Dersleri


YAZILIM VE DONANIM

Bilgisayar Nedir?

Bilgisayarın tarifini yaparken her şeyi kesin çizgilerle ayırmanın bir anlamı yok, ama önce bir düşünelim bilgisayar ne işimize yarayabilir,biz bilgisayarla hangi işlemleri gerçekleştirebiliriz.Yaptığımız çalışmalarda bilgisayarın bize sağlayacağı kolaylıklar neler olabilir.
Bir daktilo ,bir hesap makinesi, bir müzik dinleme aleti,bir film izleme makinesi,bir telefon ,bir kamera,bir faks,bir gazete,bir radyo,bir fotoğraf tab etme cihazı, bir……bir…. vs.vs.vs. bu örnekleri çoğaltmaya devam edebiliriz,hatta gelişen teknolojiye bağlı olarak çok daha yeni seçenekler buraya eklenecektir.En basit haliyle on beş yirmi yıl öncesini düşündüğümüzde acaba bugün bilgisayarda gördüğümüz veya yaptığımız işlemlerin kaç tanesini bir gün bir elektronik makinede gerçekleştirebileceğiz diye düşünebilirdik. Bilgisayarda film izlemek, bilgisayarla dünyanın başka bir ucunda bulunan tanıdıklarımızla sözlü yazılı ve görüntülü olarak haberleşmek, bilgisayarımızda istediğimiz müzikleri veya video klipleri izlemek hele hele baktığımız veya izlediğimiz bir web sitesindeki görüntüyü aynı anda dünyanın başka bir ucunda bulunan bir başkasının da aynı anda izlediğini düşünmek, hepsi birer hayal gibi olsa da, birer gerçek. Aradığımız bürolarda karşımıza çıkan sekreterler yerine dijital sesleriyle bize yol gösteren akıllı makineler. İstediğimiz anda dünyanın başka bir ülkesinde bulunan bir sanal mağazada istediğimiz bir kitabı veya bir eşyayı hiç uğraşmadan yol gitmeden pazarlık yapmadan gümrük derdi yol işkencesi hiçbirini yaşamadan anında almak ve ayağımıza getirtmek. Arabamızda giderken nekadar yakıtımızın kaldığını bu yakıtla ne kadar daha yol alabileceğimizi hesaplayan dijital elektronik sistemler. Uydudan sinyal alarak gideceğimiz yerin adresine göre bizi yönlendiren yol bilgisayarları. Tonlarca ağacın kırılması ile oluşacak kâğıtlara yazılan kitaplar yerine klavyemizin ucunda mausla kumanda ederek okuduğumuz kitaplar.
Evimizde otururken iş müracaatında bulunmak gireceğimiz bir sınav için veya girmiş olduğumuz bir sınavın sonuçlarını zahmetsizce klavyemizin tuşlarına dokunarak öğrenmek,oturduğumuz yerden bankacılık işlemleri borsa işlemleri yapmak hepsi 20 yıl önce hayal gibi görünse de günümüzde bir gerçek!....
Şimdi de tüm bu verdiğimiz örnekler ışığında bilgisayarı tanımlamaya kalkarsak acaba Bilgisayar Nedir?
Kendisine kullanıcısı tarafından yüklenen bilgileri ve komutları alan, işleyen, sonuçlandıran, saklayan ve istenildiğinde sonuçlarını kullanıcısına sunan elektronik bir alettir diyebiliriz, bu tanımlamayı daha farklı şekillerde de yapabiliriz.
Bilgisayar iki ana bölümden oluşur. Donanım ve yazılım. Aşağıdaki şekli dikkatlice inceleyelim ve bilgisayar üzerinde bulunan nesneleri tek tek tanıyalım.
1-Kasa
2-Floppy veya disket sürücü
3-Açma kapama düğmesi (POWER)
4-CD veya DVD sürücü
5-Monitör
6-Hoparlör
7-Reset düğmesi
8-Klavye
şimdi de donanımı tüm yönleriyle tanımaya çalışalım




Donanım: Bilgisayarımıza dışarıdan baktığımız vakit gördüğümüz her şeye donanım diyoruz. Kasa içersinde bulunanlara iç donanım kasa dışında bulunanlara dış donanım diyoruz. Bunlar monitör, kasa,ekran kartı,ses kartı, klavye, yazıcı, mainboard,maus,CD,DVD,disket,ışıklı kalem, flashdisk, barcode, tarayıcı, joyistick, bağlantı kabloları,Ethernet,güç kaynağı,Bluetooth, web cam, kamera vs................... diye sıralanabilir.

Yazılım: Bilgisayarımızın çalışmasını sağlayan her türlü programa yazılım diyoruz. Yazılımı iki kısımda inceleyeceğiz:

a-Sistem yazılımları:Sistem yazılımlarına işletim sistemleri diyoruz. Peki, işletim sistemi neye diyoruz? İşletim sistemi kısaca Bilgisayar, çevre birimleri ile kullanıcı ve program arasında koordinasyonu sağlayan yazılımlardır. İşletim sistemleri tekli ve çoklu olarak iki kısma ayrılır.

Tekli işletim sistemlerine örnek: MS Dos, Windows. Sadece bir kullanıcının bilgisayarını çalıştıran işletim sistemleridir.

Çoklu işletim sistemlerine örnek: Windows NT , Unix,.... Bir ağ üzerinde bulunan ve bir ana makineye bağlı olan birden çok bilgisayarın sağlıklı olarak çalışmasını sağlayan işletim sistemleridir. Örnek okullar, bankalar, holdingler. Bu gibi kurumlarda bir anamakine ve ona bağlı terminaller vardır ve kullanıcılar hem bu ana makineye bağlı olarak hemde ferdi olarak hiç bir sorun yaşamadan bilgisayarlarında her istedikleri işlemi gerçekleştirebilirler.


b-Programlar: Programları iki grupta inceleyeceğiz;

a-Programlama dilleri; İki kısma ayırıyoruz:

1-Alt düzey programlama dilleri; Assembley, Makine dili gibi programlama dilleridir. İleri düzey bilgisayar kullanıcıları ve programcılar tarafından kullanılan programlama dili olup sistem yazılımlarında kullanılır.

2-Üst düzey programlama dilleri; COBOL, FORTRAN,Ada, BASIC, C, Pascal, vb.. Programcılar tarafından kullanılır.İşyerlerinde kullandığımız programlar , oyunlar vs. bu programlama dilleri ile programcılar tarafından yazılır.

b-Programlar:

1-Kelime işlemci programlar: Bilgisayarımızı bir daktilo gibi kullanmamızı sağlayan programlardır. Düşünelim elimizde bir dosya kâğıdı var ve bunun üzerine yazı yazmak istiyoruz. İstediğimiz yazıları yazar çizer biçimlendiririz. Hatalar yapmışsak siler düzeltiriz. İhtiyaç duyduğumuzda biçimlendirir renklendirir resim ekleriz.Kullanmak için kaydedip saklarız. En gelişmiş örnek olarak Microsoft Word gösterilebilir.

2-Hesaplama tabloları: Her türlü hesaplama işleri için kullanacağımız programlardır. Dört işlem, faiz, geometri veya şartlı hesaplamalar için misal şu şundan büyükse bunu buradan al gibi hesaplama işlemlerinde kullandığımız programlar, ayrıca grafik çizmek gibi. En gelişmiş örneği Excel’ dir ileride Excel i anlatırken daha geniş olarak açıklayacağız.

3-Veri tabanı programlar : Eldeki verileri saymamızı onlar hakkında sağlıklı bilgilere ulaşmamızı sağlayan programlardır.Depo iş yeri okul vs gibi yerlerde gelen giden kalan ayrılan düşülen zayi olan varlıkların tespiti için kullanılır.Örnek olarak bir okulu düşünelim her yıl yeni kayıt olan öğrenciler var mezun olanlar var nakil gelenler, nakil gidenler var yaş guruplarına göre cinsiyetlerine göre öğrencileri gruplara ayırmamız ve kesin sayıları çıkarmamız gerekiyor.Bu işlemi yapabileceğimiz programlara veritabanı programları diyoruz.En gelişmiş örneği Access’tir. Ama şunu düşünelim bir sınıfta bulunan öğrencilerin sayılarını gösteren bir sınıf listesi de bir veri tabanıdır. Bu listeye baktığımızda biz sınıf mevcudunu öğrencilerin numaralarını cinsiyetlerini görebiliyoruz kısaca bilgileri sayabiliyoruz. İşte verilere en kolay şekilde ulaşmamızı sağlayan programlara veritabanı diyoruz. İlerde Access in kullanımını anlatırken daha geniş olarak açıklamalarda bulunacağız.

4-Sunu programları: Anlatılanın dinleyenler tarafından daha kolay anlaşılması, etkili bir tanıtım amacıyla yapılan çalışmaların gerçekleştirildiği programlara sunu programları diyoruz. Şöyle düşünelim biz bir pazarlamacıyız. Pazarlamasını yapacağımız ürünün tanıtımı için müşterilerimizi bir salonda topladık ardından onlara ürünü anlatırken daha etkili olması için bir sunu cihazı ile bilgisayarımızdaki görüntüleri ekrana yansıttık Ekranda rahatlıkla görülebilen efektlerle süslenen ve müzikle desteklenen bir anlatım mutlaka izleyiciler üzerinde daha fazla etki bırakacaktır. İşte bu tür programlara sunu programları diyoruz en tanınmış örneği biri de Powerpoint’tir.

5-Sıkıştırma Programları: Bilgisayarımıza yüklediğimiz veriler ilk halleri ile çok geniş yer kaplarlar buda bilgisayarımız belleğinin çok kolay dolmasına sebep olur. Hâlbuki bize geniş bellek alanları lazımdır. Tüm verilerimizi saklayabilmek için bellek alanlarında boşluklar açmalıyız. Bu iş için verileri sıkıştırmak ve 1000 kblık bir dosyayı 300 kilobayta indirmek bizim işimizi kolaylaştırır. Özellikle sık sık kullanılmayan verilerin fazla yer kaplamaması için verileri sıkıştırıp öylece belleklerde saklarız. Hem virüs bulaşma riski azalır hemde daha az yer kaplarlar işte bu gibi verileri sıkıştıran programlara sıkıştırma programları diyoruz. Winzip, Winrar gibi,

6-Multimedya Programlar: Müzik dinlemek, film izlemek televizyon radyo dinlemek gibi işlemleri gerçekleştirebileceğimiz programlardır. Örnek Winamp, Win Media Player vs gibi.

7-Internet programları: İnternete gezinmemizi ve değişik işlemler yapmamızı sağlayan programlardır. Örnek dosya indirme (Download yapma) Dosya yükleme (Upload) işlemleri tarayıcı programlar bunlara da kısaca Internet programları diye sayabiliriz.

Özel amaçlı programlar: Özel amaçlı program diye bir tanımlama yok sadece bazı programcılar bu programlarda bir görev yerine getiriyor o halde bunları da bir kategoride toplayalım derken bir kısım programcılar ise bunu kabul etmemektedir. Özel amaçlı programlara örnek olarak muhtarlık programı, muhasebe programı, eczane programı, Market programı, Emlakçi programı. vs.... Bu programlar sadece kendilerine verilen görevi yerine getirirler bunun haricinde herhangi bir işlem yapamazlar.

Tabi ki bu tanımlamaları daha farklı yapanlar da olabilir. Biz şimdi donanımın önemli bir kısmını oluşturan klavyeyi tanımaya çalışalım:

Donanım deyince ilk aklımıza gelecek eleman tabiî ki klavyedir. Klavye üzerindeki tuş sayısı gelişen yazılım, teknoloji ve kullanılan ortama bağlı olarak değişir. Aşağıdaki şekle bakalım:
Hangi tuş hangi işlemi gerçekleştirir. Klavye üzerinde nerede bulunur tanıyalım.







Klavye de bulunan tuşların üzerlerine isim yazmasa bile, yukarıdaki şekilde ki görünümüne bakıp veya üzerindeki işaretlere bakarak isimlerini açıklayalım
1-Esc
2-F tuşları
3-Caps Lock
4-Tab
5-Alt
6-Space Bar
7-Shift
8-Enter
9-Ok tuşları
10-Rakam tuşları
11-Harf tuşları
12-Üst Rakam Tuşları
13-Back Space
Klavye: Genel olarak iki model diye düşünülür bunlar F ve Q klavyedir. Birbirinden farklılıkları ise başlangıç harfleri ile olur. Eğer başlangıç harfi:
Q” ile başlamış ise “Q” klavye
F” ile başlamış ise “F” klavye diye tanımlanır.


Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

Outlook Express kurulum ve kullanımı